Novosti

19. kolovoza – Svjetski humanitarni dan

“Ako želiš vidjeti promjenu u svijetu, moraš postati ta promjena” – Mahatma Ghandi.
Svjetski humanitarni dan posvećen je humanitarnim radnicima koji spašavaju žrtve ratova i prirodnih katastrofa te nas podsjećaju da se u mnogim zemljama i dalje provode humanitarne operacije kako bi se što prije osigurala neophodna pomoć ugroženima.
Zajednička globalna proslava humanitarnoga rada ističe povezivanje Ujedinjenih naroda i preko 500 nacionalnih i međunarodnih nevladinih organizacija, čiji je zajednički cilj angažiranje i poticanje javnosti da se uključi i pomogne onima kojima je pomoć neophodna.
Generalna skupština UN je u prosincu 2008. godine donijela odluku o obilježavanju Svjetskoga humanitarnog dana svake godine 19. kolovoza kako bi se doprinijelo podizanju svijesti javnosti o aktivnostima humanitarne pomoći širom svijeta i važnosti međunarodne suradnje u tom pogledu. Ovogodišnja poruka je ‘Svijet treba više… čovječnosti!’
Ciljevi obilježavanja Svjetskog humanitarnog dana:
– učinkovitije informiranje javnosti o humanitarnim zajednicama, što humanitarni djelatnici rade i izazovima s kojima se suočavaju;
– nevladinim i međunarodnima tijelima i agencijama UN-a daje se prilika da pokažu svoje humanitarne aktivnosti;
– odavanja počasti onima koji su umrli ili su ozlijeđeni tijekom svoga humanitarnog rada.
Obilježavanje Svjetskoga humanitarnog dana ujedno je i prilika da preispitamo vlastite živote i razmislimo što mi možemo učiniti kako bismo pomogli ljudima koji su izloženi različitim životnim poteškoćama i dugotrajnim sukobima.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Skip to content