Novosti

6. godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika u Šibeniku

U hotelskom naselju Solaris od 12. -14. studenoga 2014. održava se konferencija 48 sati – šesti godišnji susret gradonačelnika i poduzetnika.

Skup su pozdravili ministar zaštite okoliša i prirode Mihael Zmajlović i predsjednik Udruge gradova RH Željko Turk.

Glavne teme dvodnevne konferencije 48 sati su zaštita okoliša, reforma sustava vodnog gospodarstva, fondovi EU, porezna politika i regionalni razvoj. Cilj konferencije je kroz dijalog i razmjenu iskustava gradonačelnika i poduzetnika, raspraviti na koji način gradovi mogu pomoći u stvaranju poduzetničke klime, te kako poduzetnici mogu potaknuti razvoj lokalne zajednice.

Sudionici konferencije su imali priliku čuti što gradovi moraju učiniti za održivo gospodarenje otpadom i gdje su tu prilike za poslovnu zajednicu. Hrvatska do kraja 2018. mora uvesti cjeloviti sustav gospodarenja otpadom te osigurati minimalno 50 posto odvojeno prikupljenog papira, stakla, plastike i metala do 2020. Da bi se ti ciljevi postigli, Zakon o održivom gospodarenju otpadom, koji je stupio na snagu u srpnju 2013., definirao je brojne obveze i rokove za sve dionike sustava. Iako pomaci postoje neke lokalne zajednice nisu učinile ono što se od njih očekuje.

Poduzetnici i predstavnici gradova upoznati su sa planom sufinanciranja projekta Fonda zaštite okoliša i energetske učinkovitosti u 2015. godini te moguće financiranje kroz EU fondove na koje će se ubuduće moći prijavljivati i poslovni subjekti.

Održan je i panel “Je li voda nacionalno blago ili nacionalna opasnost br. 1 Reforma sektora vodnih usluga u RH – postojeće stanje, regulativa i obveze nakon ulaska u EU i ciljevi”. Prezentirani su strani primjeri reformi u sektoru vodnog gospodarstva, primjer Nizozemske te posebno Mađarske koja je nedavno vrlo uspješno provela vlastitu reformu.

Govorilo se i o poreznom sustavu i regionalnom razvoju. Najavljeno je smanjenje poreza na dohodak, što će imati direktan utjecaj na smanjenje iznosa proračuna gradova.

Na konferenciji sudjeluje oko 200 gradonačelnika i predstavnika gradova, organizatori su Udruga gradova i LIDER, a partneri su Ministarstvo zaštite okoliša i prirode, Ministarstvo poljoprivrede i Hrvatske vode.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Skip to content