Novosti

Đurđevac svečano proslavio Dan grada i svog nebeskog zaštitnika Svetog Jurja

Blagdan Đurđeva dan kad Đurđevčani slave svog nebeskog zaštitnika Svetog Jurja, ujedno je i Dan grada Đurđevca i njegov imendan. Jučer je bio središnji dan višednevnog obilježavanja tih gradskih godova, koji je počeo polaganjem vijenaca na Trg hrvatske mladosti i Gradskom groblju svim palim braniteljima u Domovinskom ratu.

Brojni puk okupio se potom na svečanoj svetoj misi u čast Svetog Jurja u županoj crkvi njegova imena, ne samo zato što je misu, uz koncelebraciju domaćega župnika Ozrena Bizeka, predvodio bivši đurđevački župnik Izidor Ferek, nego i zbog zagovora i zahvalnosti Svetom Jurju, đurđevačkom nebeskom zaštitniku.

Svečanoj sjednici povodom Dana grada odazvali su se brojni gosti iz susjednih i prijateljskih gradova i općina, a svi su s radošću dočekali i pozdravili počasnog građanina Grada Đurđevca i počasnog građanina Koprivničko-križevačke županije, generala Mladena Markača.
O njemu su s puno emocija govorili i župan Darko Koren i gradonačelnik Slavko Gračan, dok se ovoga puta Mladen Markač svojim sugrađanima nije obratio. No, na kraju sjednice, nakon što je ocijenio da je gradonačelnik Gračan, koji se nakon isteka mandata povlači iz politike, na svečanoj sjednici imao svojevrstan oproštajni govor, Markač je rekao da će Đurđevac možda imati boljeg gradonačelnika, ali je siguran da neće imati boljeg čovjeka.

Na sjednici su podijeljenja i javna gradska priznanja, Zlatnu plaketu „Sveti Juraj“ dobila je Marija Plantek, predsjednica Udruge žena Peski, za značajan doprinos u društvenom i humanitarnom životu na području Grada Đurđevca. Javno priznanje Povelju Grada Đurđevca dobila je Slava Zlatec, zagrebačka pravnica inače Đurđevčanka, za nesebičan osobni angažman vezan uz pomaganje đurđevačkim manifestacijama, te Nada Sedmak, „Najuzornije seoska žena“ Koprivničko-križevačke županije 2012 godine i prva pratilja „Najuzornije hrvatske seoske žene“. Povelju Grad Đurđevca za svoj plemeniti 90-godišnji rad i okupljanje mladih dobio je i DVD Čepelovac.

Cijeli članak pročitajte na www.djurdjevac.hr.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Skip to content