Novosti

Europska noć šišmiša, Koprivnica 2013.


Europska noć šišmiša događaj je usmjeren edukaciji i podizanju svijesti javnosti o potrebi i važnosti zaštite šišmiša zbog pada njihove brojnosti koji se obilježava 17. godinu za redom u više od 30 zemalja potpisnica Sporazuma o zaštiti europskih populacija šišmiša (UNEP/Eurobats). Prva Europska noć šišmiša u gradu Koprivnici obilježit će se u subotu, 21. rujna 2013. godine, u prostorijama Doma mladih Koprivnica (ulica Hrvatske državnosti 10) od 18–20h. Organizator manifestacije je Hrvatsko biospeleološko društvo (HBSD), nevladina, neprofitna, znanstveno-stručna udruga koja se bavi istraživanjima podzemnih organizama i njihovih staništa te šišmiša na području Republike Hrvatske.

Republika Hrvatska potpisnica je Sporazuma koji je stupio na snagu 2000. godine, a sa svojih 35 do sada zabilježenih vrsta šišmiša, jedna je od zemalja s najbogatijom faunom šišmiša na području Europe. Sve vrste šišmiša u Hrvatskoj strogo su zaštićene zakonskim propisima, a čak 17 vrsta nalazi se u Crvenoj knjizi ugroženih sisavaca Hrvatske.

Tijekom obilježavanja Europske noći šišmiša bit će organizirane edukativne likovne radionice i igre namijenjene najmlađim posjetiteljima te prigodan zabavni program. Održat će se i prezentacija o šišmišima kojom se nastoji upoznati javnost s ulogom šišmiša u ekosustavu, razlozima ugroženosti, važnosti zaštite te načinima postizanja skladnog suživota šišmiša i čovjeka. Oko 20 sati posjetitelji će uz stručno vodstvo krenuti u potragu za šišmišima pomoću ultrazvučnih detektora u Gradski park Koprivnica (u slučaju kiše, nažalost, to se neće moći učiniti). Nakon parka nastavak tematskog druženja (after party) u Kulturno kreativnom centru Pixel, Koprivnica.

PROGRAM, subota 21.rujna 2013.

18:00 do 20:00 sati

–  koprivnički Masterchef Vedran Beg dijeli muffine „Leteći šišmiš”

– Rijeka Drava – prezentacija Gorana Šafareka, biologa i istraživača koji je uvršten na listu “100 ljudi koji su učinili Hrvatsku boljom“

– nastup II razreda Plesne škole Fortunat Pintarić, Koprivnica ,pod vodstvom nastavnice Olge Vilić

– edukativne likovne radionice (potraga za šišmišima, oslikavanje šišmiša, izrada maski, origamija…

– stručno predavanje o šišmišima

– svoj rad predstavit će Eko skupina nižih i viših razreda O.Š. Braća Radić, Koprivnica te učenici O.Š Antun Nemčić Gostovinski i O.Š Đuro Ester, Koprivnica

– glazbeni nastup Romane Pavliša

  20:00 sati

  potraga za šišmišima ultrazvučnim detektorima (dvije grupe, svaka po 20 min) Gradski park Koprivnica

 21:00 sati

  After party „Noć šišmiša“ Kulturno kreativni centar Pixel, Koprivnica

 

Napomena: uz djecu je nužna prisutnost roditelja tijekom cijelog programa

 

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Skip to content