Novosti

Fond za zaštitu okoliša financira 30 đurđevačkih ekoloških svjetiljki

Gradonačelnik Grada Đurđevca Slavko Gračan i direktor Fonda za energetsku učinkovitost Dinko Polić, potpisali su u utorak, 23. listopada u Zagrebu Ugovor o zajedničkom financiranju projekta energetske učinkovitosti „Zamijena energetski neučinkovite i neekološke parkovne rasvjete u Gradu Đurđevcu“.
U projektu vrijednom inače 202.160 kuna, u kojem je planirano zamijeniti postojećih 126 neekoloških i skupih svjetiljki, Fond za energetsku učinkovitost se potpisanim Ugovorom obvezao sudjelovati s 21.640 kuna. – Time će se moći zamijeniti, demontirati i monirati novih 30 komada energetski učinkovitih parkovnih svjetiljki, pojasnio je Dejan Đud, gradski pročelnik za komunalne poslove i infrastrukturu.
Inače, u sustavu javne rasvjete u RH zakonska je obveza primjenjivati svjetiljke koje daju isti svjetlosni učinak kao dosadašnje, no uz manju potrošnju energije i manje raspršivanje svjetlosti prema nebu. To propisuje “Zakon o zaštiti od svjetlosnog onečišćenja” čiji je cilj zaštita ljudskog zdravlja od štetnog utjecaja svjetlosnog onečišćenja i bliještanja svjetla s javnih površina, ali i manja potrošnja električne energije, te bolja sigurnosti u cestovnom prometu. Jedinice lokalne, područne i regionalne samouprave trebaju sustavno i postupno javnu rasvjetu i rasvjetu javnih površina prilagoditi propisanim standardima. Točnije, trebaju svaku pokvarenu lampu ili pregorjelu žarulju zamijeniti novim, ekološkim modelima. Time bi se trebala postići i ušteda u potrošnji električne energije, odnosno smanjiti računi za struju u lokalnim proračunima.
Poznato je da je svjetlosno zagađenje jedan od najvećih problema današnjice i nužno je apelirati na savjest ljudi da bi se potaknulo društveno odgovorno ponašanje. Nove tehnologije i štedljivi izvori svjetlosti, kao što je LED rasvjeta, u gradovima mogu do 80 posto smanjiti utrošak energije.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Skip to content