Novosti

Gimnazijalci se vratili iz Francuske

Nakon nezaboravnih tjedan dana  u Francuskoj,  Comenius tim Gimnazije Dr.Ivana Kranjčeva vratio se kući.
Od 17.do 25.studenog učenici Mario Kodba, Lea Bobovčan, Ana Smes i  Katarina Sokač te profesorica njemačkog jezika Silvija Domović i profesorica fizike Draga Lazić, predstavljali su Hrvatsku i Gimnaziju Dr.Ivana Kranjčeva na četvrtoj mobilnosti međunarodnog projekta W.A.T.E.R. održanoj u Francuskoj. Maleni gradić Auxonne,  gdje je gimnazijska ekipa provela tjedan dana, smješten je u Burgundiji te je od srednjeg vijeka imao značajnu ulogu kao vojno uporište, a poznat je i kao grad u kojem se neko vrijeme školovao Napoleon Bonaparte. Tokom svog boravka u Francuskoj, svi sudionici projekta detaljno su razgledali Auxonne i njegove znamenitosti kao i obližnji grad Dijon, sjedište pokrajine Burgundije i grad koji je stoljećima bio jedan od velikih europskih centara umjetnosti, učenja i znanosti.
Izleti koje su domaćini organizirali obuhvatili su posjete strukovnoj školi vinogradarstva u gradu Beaune, tvornici senfa, hidroelektrani na rijeci Saône, posjet gradu Dôle -u, rodnom mjestu Louisa Pasteura te posjet raznim muzejima i crkvama.
Učenici su također imali priliku upoznati se s francuskim obrazovnim sustavom i školom koju pohađaju njihovi kolege. Učenici su bili impresionirani uređenošću i opremljenošću škole, a kao zanimljivost navode školske sate u trajanju od 55 minuta i skalu ocjenjivanja od 1 do 20.
Za susret su svi učenici pripremili razne materijale na temu „Dan u životu kapljice“ koje su u Auxonne-u i prezentirali. Mario, Ana, Katarina i Lea svojim su vršnjacima u Francuskoj pokazali  animaciju o stvaranju kristala kalcita, prezentaciju eko fotografija te brošuru u kojoj su objedinili općenite podatke o svom timu i projektu, nekoliko osnovnih činjenica o važnosti vode, najbolju eko fotografiju, prijevod Cesarićeve pjesme „Slap“, ilustrirani sažetak animacije, ilustriranu metaforičku priču „Težina kapi“ te sastavak Ane Lulić „Dan u životu kapljice“.  Brošuru su učenici prvi puta prezentirali u Francuskoj, no kasnije će je koristiti i kao reklamni materijal projekta prilikom prezentiranja u široj lokalnoj zajednici.  U Francuskoj su,pak, zajedno sa svojim kolegama iz drugih zemalja u timovima snimali kratke filmove o upotrebi vode u kućanstvu koji se mogu vidjeti na web stranici projekta.
Šećer na kraju putovanja bio je dan proveden u razgledavanju Pariza i upoznavanju s ljepotama jedne od najznačajnijih i najljepših europskih prijestolnica.
Kući su se i profesorice i učenici vratili prepuni dojmova i novih iskustava, obogaćeni novosklopljenim prijateljstvima.
Comenius tim Gimnazije Dr.Ivana Kranjčeva već s nestrpljenjem očekuje naredni susret, petu mobilnost po redu, koja će se održati upravo u Đurđevcu od 2. do 9.ožujka 2014.godine. Iako do tada ima još tri mjeseca, i nastavnici i učenici su s entuzijazmom krenuli s pripremama kako bi boravak svojih prijatelja u Hrvatskoj učinili ugodnim i nezaboravnim.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Skip to content