Novosti

Investicije u Koprivničko-križevačkoj županiji

Na razini Koprivničko-križevačke županije pripremljene su brojne investicije za naredno razdoblje, a neke od njih u samoj su fazi završetka. Čeka se ulazak Hrvatske u Europsku uniju te mogućnost korištenja kohezijskih fondova, rekao je pročelnik upravnog odjela za gospodarstvo i komunalne djelatnosti Marijan Štimac.

– Radi se o velikim, čak mogu reći i ogromnim projektima. Tehnički pomoć daje nam jedna belgijska tvrtka, a tu su i Hrvatske vode te sva naša komunalna društva. Županija je tako izradila jednu aplikaciju sa studijom izvodivosti i cost-benefit analizom, a za završetak cjelokupnog sustava vodoopskrbe. Iznos tog projekta s PDV-om je 71 milijun eura.

Županijska vlast od Europske unije očekuje za ovaj projekt 38 milijuna eura bespovratnih sredstava. Slični iznosi su i za Regionalni centar za gospodarenje otpadom Piškornica, no to nije sve.

– Županija je gotovi i s projektom navodnjavanja. On će ove godine biti završen, imamo lokacijsku, uskoro će i građevinska dozvole. Radi se o navodnjavanju 500 hektara na području đurđevačke Podravine. Taj projekat je vrijedan 90 milijuna eura. Bit će financiran na nacionalnoj razini iz programa navodnjavanja države, gdje bi Hrvatske vode same bile investitor gradnje akumulacije, koja bi bila dostatna za navodnjavanje 500 hektara polja.

Projekt je nužan, napominje Štimac, jer i danas smo svjedoci suše, a industrijska, odnosno prerađivačka proizvodnja u prehrambenom dijelu traži sigurnu sirovinu koja ne ovisi o količini padalina. I sama studija isplativosti pokazala je visoku opravdanost projekta navodnjavanja u đurđevačkoj Podravini.

Tekst: Radio Koprivnica
Slika: KCKZZ

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Skip to content