Novosti

Izložba slika i crteža Pere Topljaka – Petrine otvorena u OŠ Kalinovac

U sklopu višednevnog obilježavanja Dana škole  Ivana Lackovića – Croate sinoć je u predvorju kalinovačke OŠ otvorena izložba crteža i slika đurđevačkog slikara Pere Topljaka – Petrine. Izložbu pod nazivom „Petrinovi puti i steze“ u nazočnosti brojih štovatelja slikarstva P. Topljaka iz Kalinovca i Đurđevca otvorio je kalinovački  općinski načelnik Branko Sobota.

O doajenu đurđevačkog naivnog slikarstva, članu Hrvatskog društva naivnih umjetnika, učeniku Krste Hegedušića, Ivana Tomerlina i Ivana Lackovića – Croate, nasljedniku hlebinskog tradicionalizma, likovnom etno-kroničaru i čuvaru zavičajnog blaga, te najboljem crtaču naive nakon Ivana Lackovića – Croate, nadahnuto je govorio Tomislav Franjić, nastavnik likovne kulture u đurđevačkoj OŠ.

T. Franjić je naglasio je da se P. Topljak, unatoč 45-to godišnjem umjetničkom likovnom radu, nakon 200 skupnih i 40 samostalnih izložbi u zemlji i svijetu, a posebice nakon što je jedan od Hrvata čije se slike nalaze u Galeriji Svjetske naivne umjetnosti u New Yorku i Izraelu, nije promijenio kao čovjek. Ostao je jednostavan, pristupačan, vjeran obitelji, zemljici, goricama, kapljici i kravici.

Povodom Topljakove izložbe OŠ domaćin priredila je prigodni kulturno-umjetnički program, čime je zaokruženo obilježavanje Dana škole po prvi puta u novoj lijepoj školskoj zgradi, zatim dobivanje zlatnog statusa Eko škole i Svjetski dan zaštite okoliša.

Izvor: www.djurdjevac.hr.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Skip to content