Novosti

Izrada i sviranje cimbala dobilo svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske

Gotovo jednogodišnja upornost i dokazivanje kvalitete i vrijednosti izrade cimbala u Đurđevcu, urodila je plodom. Jučer je u Đurđevac, na ruke Marijana Fučka, predsjednika Udruge cimbalista Hrvatske i u Grad Đurđevac, gradonačelniku Slavku Gračanu iz Ministarstva kulture, točnije njegove Uprave za zaštitu kulturne baštine stiglo važno Rješenje.

Njime se „utvrđuje da Umijeće izrade i sviranja cimbala u Podravini, Međimurju i Hrvatskom zagorju ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra u smislu čl. 9. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara“.

U obrazloženju ovog Rješenja se pojašnjava o stoljetnoj tradiciji i postojanju cimbala na području sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske od 15. stoljeća, spominje se da cimbal sviraju različite generacije svirača, da su u lokalnoj i regionalnoj zajednici istaknuti pojedinci Andrija Maronić, Gordana Evačić i drugi, te među ostalim piše da je „u Đurđevcu 2010. osnovana i Udruga cimbalista Hrvatske, koja djeluje u dvije sekcije: sviranje cimbala koje vodi Marko Širec (solističko te sviranje u ansamblu od nekoliko cimbala uz violinu, bugariju i bas) i izrađivanje cimbala koje vodi Marijan Fuček.”

„Povjerenstvo za nematerijalnu kulturnu baštinu Ministarstva kulture, na sjednici 12. listopada 2012. godine je ocijenilo da Umijeće izrade i sviranja cimbala u Podravini, Međimurju i Hrvatskom zagorju ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra te je upisano na Listu zaštićenih kulturnih dobara“.

Cijeli članak pročitajte na www.djurdjevac.hr.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Skip to content