Novosti

Javno promatranje noćnog neba u Koprivnici

Astronomsko društvo Koprivnica organizira javno promatranje noćnog neba teleskopom u subotu, 8. ožujka, u 19 sati na gradskom sajmištu u Koprivnici. Ovaj je događaj dio 7. Međunarodne noći ulične astronomije, koja se obilježava diljem svijeta u spomen na nedavno preminulog Johna Dobsona, astronoma amatera i velikog popularizatora astronomije, ujedno i začetnika pokreta “ulične astronomije” — postavljanja teleskopa na pločnik i predstavljanje nebeskih ljepota slučajnim prolaznicima.

Iste će se večeri održati brojna slična događanja diljem svijeta, pa i u drugim hrvatskim gradovima. AD Koprivnica ovo promatranje želi posvetiti i Draganu Radmiloviću, jednom od najvećih promicatelja amaterske astronomije na ovim prostorima, koji je prošloga mjeseca tragično izgubio život.

Vremenska prognoza za subotnju večer zasad izgleda dobro, stoga nam se pridružite na sajmištu i uživajte s nama, a zasigurno ćete ponešto i naučiti. Promatrat ćemo Mjesec u prvoj četvrti, Jupiter i njegove prirodne satelite, Orionovu maglicu u kojoj nastaju zvijezde i razne druge nebeske objekte.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Skip to content