Novosti

Kako pomoći građanima i ubrzati legalizaciju objekata

Legalizacija objekata i građevina, odnosno primjena Zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama i dalje je tema koja zaokuplja pozornost svih. Budući da zna da tu ima još uvijek puno nepoznanica, a u želji da se ubrza taj važan posao i pri tom pomogne svojim sugrađanima, gradonačelnik Slavko Gračan je u Đurđevcu okupio sve one koji o tome imaju što reći i one kojima će njihova stručna pomoć biti od konkretne koristi da stvari oko legalizacije napreduju i da budu što jednostavnije kako bi se na kraju mogao obavljati pravni promet nekretnina, te kako ne bi bilo problema oko nasljeđivanja.

Dražen Kozjak, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša KKŽ, istaknuo je kako je najvažnije ljude upozoriti što se može a što ne legalizirati, te je pri tom naglasio da je najbolje da se oko takvih dvojbi sve konzultacije obave u Upravnom odjelu za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša i ispostavama. D. Kozjak je pojasnio važnost starih dozvola i dokumenata koje bi se trebalo imati kad se odluči na legalizaciju. Pojasnio je npr. poljoprivrednicima da je štala isto tako zgrada, kao i svlačionica nekog nogometnog kluba, što je naravno sve potrebno legalizirati.

Martin Mahović, pročelnik Upravnog odjela za pripremu projekta i razvoj Grada Đurđevca iznio je svoje iskustvo s hostelom iz Prvić Luke, gdje je problem pomoćna građevina koja nema dozvolu i da su za njenu legalizaciju u Šibensko-kninskoj županiji dovoljne tri kopije katastarskog plana i dokaz o legalnosti osnovne građevine. Pročelnik D. Kozjak, je pri tom rekao da se svaka pomoćna zgrada do 50 m2 legalizira na taj način i za nju se ne plaća ni komunalni ni vodni doprinos, te naglasio da se puno odgovora može dobiti kod projektanata, jer su oni stručnjaci od kojih se očekuje da posao odrade kako treba.

Ivana Mlinjarića višeg stručnog suradnika za prostorno uređenje i gradnju u Gradu Đurđevcu zanimalo je koji se prostori u objektima ne trebaju legalizirati. Pročelnik Dražen Kozjak na to mu je odgovorio da npr. balkoni kada se zatvaraju, a pri tome ostaju balkoni neće se smatrati bespravnom gradnjom, jedino ako se proširuju ili im se mijenja namjena, onda će se smatrati bespravnom gradnjom.

Cijeli članak pročitajte na www.djurdjevac.hr.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Skip to content