Novosti

Obilježen “Dan sigurnijeg Interneta 2015”

Jučer je predavanjem načelnika Policijske postaje Koprivnica i policijskih službenika za prevenciju Policijske uprave – obilježen „Dan sigurnijeg Interneta 2015“, u sklopu aktivnosti „Nisi sam“ – spriječimo nasilje među i nad djecom i mladima.
Predavanje je održano za oko 130 učenika drugih razreda Srednje strukovne škole Đurđevac i sedam profesora/stručnih suradnika škole. 
Dan sigurnijeg Interneta obilježava se dugi niz godina, kako u svijetu tako i u Republici Hrvatskoj. Aktivnosti koje se poduzimaju povodom Dana sigurnijeg Interneta imaju za cilj podizanje svijesti o problematici sigurnosti djece na Internetu. 
Naglasak predavanja bio je na elektroničkom zlostavljanju koji je postao „popularan oblika nasilja među vršnjacima“ i uključuje bilo kakav oblik višestrukog slanja poruka putem Interneta ili mobitela. Cilj je povrijediti, uznemiriti ili na bilo koji drugi način oštetiti dijete, mladog ili odraslog čovjeka koji se ne može zaštititi od takvih postupaka.
Elektroničko zlostavljanje pojavljuje se u obliku tekstualnih poruka, video materijala, fotografija, poziva. Ovaj se tip zlostavljanja često provodi pod krinkom anonimnosti uz osjećaj da počinitelj prolazi nekažnjeno.
Vrlo je važno znati zaštititi svoje osobne podatke: ne činiti javno dostupne iste i često mijenjati svoje lozinke i ne dijeliti ih međusobno.
Učenike se upozorilo na opasnosti koje prijete uslijed otvaranja „čudnih i primamljivih“ mail-ova i poveznica na stranice koje su im nepoznate, jer time izlažu računalo i sve osobne podatke na istome zloćudnim programima koji preuzimaju kontrolu nad računalom. 

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Skip to content