Novosti

Obilježen Europski dan oživljavanja srca

Prigodnim programom u Koprivnici je na Zrinskom trgu obilježen Europski dan “Restart a Herath Day” – Dan oživljavanja srca u sklopu “Cardic Arres Awarenes Week” – Tjedna podizanja svijesti o srčanom zastoju kojeg je ustanovilo Europsko vijeće za reanimatologiju. Dan se obilježava u svim zemljama Europske unije pa tako i u Hrvatskoj. Osnivač ove akcije je Hrvatsko društvo za reanimatologiju Hrvatskog liječničkog zbora koje od svojeg nastanka 2002. godine radi na obuci zdravstvenih djelatnika i građana – laika za primjenu mjera oživljavanja odraslih i mjera oživljavanja djece. Cilj ovakvih akcija je unaprijediti razinu zdravstevne zaštite građana osposobljavanjem što većeg broja zdravstvenih djelatnika i laika u vještini oživljavanja i korištenja defibrilatora koji bi se trebali bpostaviti na što više javnih površina.

Akciju su podržali zamjenik župana Ivan Pal te pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Branka Cuki koja je isprobala reanimaciju na medicinskoj lutki. Zamjenik župana izrazito je zadovoljstvo ovom hvalevrijednom akcijom te naglasio potrebu uključivanja što više građana u ovakve akcije.

Na trgu se predstavila i Udruga “Veliko srce malom srcu”, udruga roditelja djece sa srčanim bolestima i srčanim greškama koja smatra kako je edukacija laika prijeko potrebna u životu bolesne i zdrave djece u Hrvatskoj.

Koprivničko-križevačka županija

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Skip to content