Novosti

Obitelj u berbi

U ovogodišnju berbu grožđa i ostalih plodova mnogi idu s nizom nedoumica, strahujući krše li, odlaskom u nju i pomaganjem roditeljima…, u svibnju usvojeni Zakon o poticanju zapošljavanja.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava njime, uz ostalo, želi napraviti i reda u sezonskom zapošljavanju u poljoprivredi uvođenjem vaučera i ostalih mjera, no niz je to novosti koje tek trebaju “sjesti” u praksi pa nailaze na nejasnoće i pogrešne interpretacije pa i one da je taj zakon u koliziji s tradicionalnim oblicima pomoći u ubiranju plodova. Jedno od najčešćih pitanja ovih dana, u sezoni berbe, jest – može li zaposleni sin, koji radi na puno radno vrijeme, a ne živi na istoj adresi s ocem koji ima registriran OPG, u berbu, u ispomoć ocu, a da pri tome ne krši zakon. “Može, jer se ne radi o radu/zapošljavanju nego o tradicionalnoj obiteljskoj pomoći i za nj se ne kupuju vaučer i knjižica. Inspektoratu, ako dođe u nadzor, dovoljno je pokazati/dokazati da je sin vlasnika OPG-a”, odgovara ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić.

Kako će pomoći udana kći
No što je s udanom kćerkom, koja živi na drugoj adresi i nosi drugo prezime, a ujedno je i zaposlena; može li ona u očevu berbu bez vaučera? Odgovor je sličan prethodnome. “Dijete, osim što može pomagati roditelju koji je nositelj OPG-a u okvirima tradicionalne obiteljske pomoći – bez vaučera i ugovora, može – ako je nezaposlena osoba, sklopiti s roditeljem ugovor o sezonskom radu u poljoprivredi, tj. kupiti i popuniti knjižicu, uz obvezu plaćanja doprinosa (vaučer) i poreza, a način isplate plaće uređuju dogovorom, dakle prepušta se na volju ugovornih strana”, ministrovo je pojašnjenje.

Poljoprivrednici ističu i da ih većina nije u mogućnosti provjeravati status sezonskih radnika koji im dolaze u potrazi za poslom – jesu li nezaposleni, rade li na pola radnog vremena ili su umirovljenici – pa se postavlja pitanje zašto za to nije zadužena državna institucija koja bi provjeravala sezonske radnike, izdavala im vaučer i knjižicu prije sezonskog zaposlenja. Mrsić napominje da se želi pojednostaviti cijeli postupak, bez dodatnih provjera, pa knjižice može kupiti i poslodavac i radnik, a vaučere samo poslodavac koji zapošljava. “Status nezaposlenih jednostavno se može provjeriti tako da osoba pokaže onom koji zapošljava evidencijski karton HZZ-a, a status nezaposlenih koji nisu u evidenciji HZZ-a i koji mogu također raditi na tim poslovima putem radne knjižice koju svaka osoba koja ne radi, a želi raditi i nezaposlena ima kod sebe (nije kod poslodavca kao kod zaposlenih). Umirovljenici mogu pokazati posljednji odrezak o isplati mirovine”, pojašnjava Mrsić.

Kazne do 100.000 kn
Uvođenjem vaučera želi se stati na kraj sezonskom radu na crno, gdje gube i poslodavac i radnik. Sezonski radnici u poljoprivredi mogu biti nezaposleni u evidenciji HZZ-a i neće se brisati iz nje te ne gube prava koja ostvaraju prema osnovi nezaposlenosti, kao i nezaposleni koji nisu u toj evidenciji, potom umirovljenici i ostali tražitelji posla koji nisu u radnom odnosu, tj. zaposleni na puno radno vrijeme. Najdulji rok trajanja radnog odnosa na sezonskim poslovima u poljoprivredi je 90 dana u kalendarskoj godini neovisno o (ne)prekidanju. Ugovor o sezonskom zapošljavanju zaključuje se evidentiranjem dnevnog vaučera na početku radnog dana u popunjen Ugovor o sezonskom radu u poljoprivredi, tj. knjižici. Dnevni vrijednosni kupon/vaučer, kojim se na dnevnoj osnovi plaćaju doprinosi za MO (I. i II. stup), za zaštitu zdravlja na radu i zapošljavanje za 2012. je 20,09 kuna i mogu se kupiti u Fini. Najniži dnevni iznos plaće, koju je poslodavac dužan isplatiti sezoncu, za 2012. ne može biti niži od 70,40 kuna. U slučaju kršenja ovoga zakona, kaznom od 50 do 100 tisuća kuna kaznit će se za prekršaj poslodavac – pravna osoba, a od 10 do 30 tisuća kuna poslodavac – fizička osoba i odgovorna osoba pravnog subjekta.

Autor: Suzana ŽUPAN, www.agroklub.com.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Skip to content