Novosti

Održan sastanak u prostorijama Obrtničke Komore KC-KŽ županije

Danas je u prostorijama Obrtničke Komore Koprivničko-križevačke županije u Koprivnici održan sastanak predstavnika Obrtničke komore Koprivničko – križevačke županije, ravnatelja županijskih osnovnih i strukovnih srednjih škola te predstavnika HZZ-a.
Tema razgovara bila je ukazati ravnateljima škola na važnosti poticanja mladih prilikom upisa u strukovne škole.
Kako je spomenuo tajnik Komore, Božo Barać, ulaskom Hrvatske u Europsku uniju trebamo početi gledati na potrebe gospodarstva pa je stoga cilj i ambicija Obrtničke Komore Koprivničko-križevačke županije napraviti sustavnu suradnju Komore i škola, odnosno doprinjeti kvalitetnom strukovnom obrazovanju na način da se pomoću škola, HZZ-a i Komore pokrene obrazovanje za potrebe obrtništva kako bi se pokrenulo gospodarstvo.
Valerija Kramar iz križevačkog Zavoda za zapošljavanje ukazala je na neke rezultate tijekom istraživanja i anketa gdje navodi kako su najtraženija zanimanja od strane poslodavaca u 2012. godini bila zanimanja vrtlar, konobar, prodavač, šumski radnik, diplomirani ekonomist te čistačica, dok su prilikom anketiranja, sadašnji osmaši najveći interes pokazali za upis u smjerove opća gimnazija, tehničar za računarstvo, medicinska sestra, prirodoslovno-matematička gimnazija te kuhar.
Sa HZZ-a su skrenuli pozornost i na zanimanja čiji bi se programi trebali smanjiti, a to su: 3-godišnji –frizer, rukovatelj prehrambenim strojevima, elektroničar-mehaničar te 4-godišnji programi – hotelijersko-turistički tehničar, prehrambeni tehničar i upravni referent. Povećati bi trebalo programe za zanimanje tesar, zidar, stolar, plinoinstalater i limar s obzirom da su na području županije najviše traženi.
Sastanku je nazočio i zamjenik Župana, ali i bivši dugogodišnji ravnatelj Obrtničke škole u Koprivnici, Ivan Pal, koji je pohvalio razinu suradnje Županije i Komore te je pozdravio ideju da se djeci i roditeljima uz pomoć ravnatelja i njihovih suradnika pomogne u izboru i objasni im se zašto su strukovne škole pravi izbor za njihovu budućnost.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Skip to content