Novosti

Operativna akcija “Mir i dobro”

U prigodi obilježavanja predstojećih božićnih i novogodišnjih blagdana, sukladno tradicionalnim vjerskim i obiteljskim običajima, građani će kao i svih prijašnjih božićnih i novogodišnjih blagdana u velikom broju obilaziti vjerska okupljališta, biti nazočni na prigodnim svetim misama, okupljati se na organiziranim slavljima u ugostiteljskim objektima i gradskim trgovima, u domovima s obitelji. Stoga će biti povećan opseg svih oblika prometa, posebice cestovni, očekuje se povećano prometovanje graničnim prijelazima. Kao i do sada, velik broj građana u slobodnoj će prodaji nabavljati petarde, rakete i druga pirotehnička sredstva za zabavu, ali se očekuje i nezakonita nabava sredstava čija nabava odnosno prodaja nije dopuštena.

“Mir i dobro” naziv je preventivne akcije koju Ministarstvo unutarnjih poslova RH već tradicionalno, od 1993. godine, organizira kako bi božićni i novogodišnji blagdani u našoj zemlji protekli u miru, a povećala se opća sigurnost građana te postigla zadovoljavajuća razina javnog reda i mira.

Svrha joj je sprječavanje zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.

Aktivnosti policije tijekom akcije „Mir i dobro

Preventivnom akcijom „Mir i dobro“ u blagdanskom razdoblju policija će pojačano kontrolirati nedozvoljenu prodaju pirotehničkih sredstava.

U cestovnom će prometu posebnu pozornost posvetiti većoj protočnosti prometa i suzbijanju nezakonitog unošenja pirotehničke galanterije preko graničnih prijelaza.

U svrhu održavanja povoljnog stanja javnog reda i mira, ali i podizanja razine opće sigurnosti građana, policijski će službenici kontaktirati predstavnike civilne vlasti na razini županija, gradova i općina, ravnatelje obrazovnih ustanova, kako bi se građane upozoravalo na opasnosti od zlouporabe oružja, streljiva, eksploziva, bombi, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, raznih improviziranih sredstava kućne izrade.

IZBJEGNIMO NEŽELJENE POSLJEDICE

Obzirom da najviše opasnosti građanima prijeti na mjestima njihova većeg okupljanja, pozivamo građane na suradnju u provedbi akcije „Mir i dobro“ te na primjereno ponašanje kao doprinos svakog pojedinca dostojnoj proslavi božićnih i novogodišnjih blagdana, jer valja imati uvijek na umu da se nesreće ne događaju nekom drugom.

Činjenice i dosadašnja iskustva ukazuju da blagdansko raspoloženje u pretjeranoj mjeri potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što zna biti kobno, katkad s većim ili manjim posljedicama. Zato valja biti uvijek razborit i oprezan prije uporabe i inače dopuštenih sredstava.

Savjeti građanima:

 • Kako bi izbjegli neželjene posljedice ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati.
 • Uvijek budite uzor svom djetetu, jer djeca petarde ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite!
 • Obvezno djecu poučite načinu rukovanja pirotehničkim sredstvima i mogućim posljedicama, jer baš njihova pogrešna uporaba često ima za posljedicu ranjavanje.
 • Petarde nisu igračke. Najčešće su uzrokom ozljeda šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa su česte amputacije. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.
 • Uvijek je bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće, jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom, najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Prekomjerno konzumiranje alkohola čest je pratitelj i uzročnik takvih nesreća.
 • Budite odgovorni i ne podcjenjujte dječju zainteresiranost za oružje, a ako ga posjedujete, čuvajte ga na, za djecu, nedostupnim i zaključanim mjestima!
 • Djeco, ne dirajte nepoznate predmete, ne rastavljajte ih, ne pomičite ih! Zapazite li ih, odmah pozovite roditelje ili policiju!
 • Najbolja preventiva je nekorištenje pirotehnike i drugih eksplozivnih i ubojitih sredstava, jer blagdani se mogu proslaviti i drukčije – ljepše, ugodnije i, prije svega, svečanije.

 
Zakonska regulativa i pirotehnička sredstva za zabavu

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima (NN, broj 178/04., 109/07, 67/08 i 144/10.), pirotehnička sredstva dijele se na osam razreda, od kojih su građanima najčešće dostupna pirotehnička sredstva I, II i III razreda, te razreda P1 i T1, dok se pirotehničkim sredstvima razreda IV, T2 i P2 smiju koristiti samo osobe sa stručnim znanjem.

Pirotehnička sredstva razreda I.čine pirotehničke igračke, odnosno pucajuće šibice, pucajući ulošci za cigarete, amorces za dječje pištolje, pucajući bomboni, pasje bombice, pucajući čepovi, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, mali naboji koji eksplodiraju pod nogama, pucajuće vrpce, te drugi slični proizvodi.

Promet ovim sredstvima u veleprodaji je zabranjen bez odobrenja MUP-a. Prodaja je dopuštena u prodavaonicama i kioscima tijekom cijele godine, osobama starijim od 14 godina.

Pirotehnička sredstva razreda II.čine petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete te drugi slični proizvodi.
Pirotehnička sredstva razreda III.čine rakete, rimske svijeće, vatrometne kutije, fontane, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom te drugi slični proizvodi.
Promet pirotehničkim sredstvima razreda II, III, T1 i P1 u veleprodaji je zabranjen bez odobrenja MUP-a. Sukladno članku 30. navedenog Zakona:

 • maloprodaja je dopuštena samo u prodavaonicama oružja i strjeljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenje za maloprodaju pirotehničkih sredstava,od 15.12. do 01.01. i to: razred II, III, T1 i P1 osobama starijim od 18 god.
 • uporaba je dopuštena u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja, odnosno zabranjena je u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca
 • također, uporaba je zabranjena u zatvorenim prostorijama i na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Skip to content