Novosti

Otvorena izložba Dražena Teteca u Zaprešiću

U petak 19. travnja, u muzeju Matije Skurjenija u Zaprešiću otvorena je izložba hlebinskog slikara naive Dražena Teteca. Svojim postavljenim slikama u zaprešićkom muzeju, naš slikar naive oduševio je sve nazočne. Kroz ovu izložbu, slikar se je predstavio sa 28 slika, ulja na staklu, a izložba se može pogledati do 12. Svibnja 2013.g.
Slikarstvo ovog darovitog umjetnika Podravske naive, temelji se na tradiciji idiličnih prizora zavičajne svakodnevnice uz gradnju prizora mnoštva karakterističnih detalja – tretiranih po vlastitom estetskom redu. Ljudski likovi su centralno kadrirani i odmjereno usklađeni s okolinom gotovo uvijek u fizičkoj dinamici i sekundarnoj namjeri, po njima slike i dobivaju nazive. Zapravo, skupina ljudskih likova ili figura životinja glavna su preokupacija vezure slika iz kojih se naslućuje veza umjetnika sa stvarnim prizorima. Tetec, u svom slikarstvu, ljudskom liku poklanja veliku pažnju pa se kao jedan od rijetkih slikara naive – ističe epskom pričom iako okolina, posebno pejzaž, ostavlja dojam lirske idile.
Kao vrijedan i darovit slikar do sada je izlagao na mnogo zajedničkih i više samostalnih izložbi.
Budući da je umjetnik u najvećem naponu životne i stvaralačke snage, za očekivati je da će scenu novije hrvatske naive obogatiti novim djelima dostojnim Hlebinske škole slikara i kipara.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Skip to content