Novosti

Predavanje o raku dojke u Podravskim Sesvetama

Županijska Udruga uzorne seoske žene je organizirala predavanje o raku dojke u Podravskim Sesvetama. Predavanje i demonstraciju samopregleda na lutki je održala Katarina Sokač, predsjednica Udruge žena s bolestima dojke “Narcise” iz Đurđevca. Prisutne žene su postavljale pitanja o pojedinim segmentima bolesti te dobile konkretne odgovore i savjete.

Svim ženama su podijeljeni letci s uputama kome se mogu obratiti u slučaju sumnje ili bolesti, kao i s ilustriranim uputama o samopregledu kojega su i isprobale na demonstracijskoj lutki. Poseban naglasak je bio na važnosti ranog otkrivanja raka dojke jer je to garancija visokog postotka izlječenja, čak do 90%. U okviru predavanja je naglašena i potreba da se sve žene koje su obuhvaćene Nacionalnim programom ranog otkrivanja raka dojke obavezno odazovu pozivu za mamografiju koji im dolaze na kućne adrese.

Dosadašnji prosjek odaziva na nivou Hrvatske je svega 63%, dok je situacija u našoj županiji nešto bolja s odazivom žena u 69%, ali to nije dovoljno. Zato je važno da žene koje su bile na predavanju prenesu poruke drugim ženama u svojim okruženjima jer će tako biti i postotak izlječenja puno veći.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Skip to content