Novosti

Predavanje povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Povodom  Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, Udruga HERA Križevci organizirala je javno predavanje u utorak, 23. rujna u Velikoj vijećnici Grada Križevaca.
Predavačice su bile Ines Bojanić, odvjetnica i članica Pravnog tima u udruzi B.a.b.e. i policijska službenica Ureda načelnika Policijske uprave koprivničko – križevačke. 
Tematika su bili zakonski okviri, prava žena, žrtava obiteljskog nasilja, problematika vezana uz prijavljivanje samog nasilja, konkretni primjeri iz prakse, pravni, policijski aspekt.
Također, postupanje  policije sukladno Protokolu Vlade RH o postupanju u slučajevima nasilja u obitelji, od trenutka dojave za samo nasilje, do trenutka kada se počinitelji nasilja privode mjesno nadležnom prekršajnom sudu uz Optužni prijedlog.
Kome se obratiti za pomoć, ponajprije majke s djecom, pojašnjen je i mehanizam „Kruga nasilja“.
Predočen je Nacionalni projekt „Živim život bez nasilja“, koncept provođenja istog kao i činjenica da su održane edukacije za djecu i roditelje u svakoj odgojno-obrazovnoj instituciji u Županiji.
Tijekom edukacija uočen je problem neprijavljivanja nasilja, nedovoljnoj senzibiliziranosti  građana,  javnog mnijenja  za samu problematiku, te da je nužno raditi s djecom, poučiti ih što je nasilje općenito, nasilje u obitelji, kako ga prepoznati i svakako reagirati na isto. 
Javno je predavanje organizirano u sklopu projekta „Edukacijom do znanja-suradnjom do promjena“ kojeg financijski podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva, a provodi ga Ženska soba –Centar za seksualna prava, Centar za žene Adela, Sisak, Udruga Brod, Grupa za ženska ljudska prava, Udruga žena „Hera“ Križevci te SOS telefon-Grad Rijeka. 
Javnom predavanju nazočni su bili predstavnici Centra za socijalnu skrb, zdravstva, Crvenog križa, zamjenik gradonačelnika Grada Križevaca, Udruge, te policijski službenici Policijske postaje Križevci i Policijske uprave.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Skip to content