Novosti

Primjerena izobrazba – nova obveza poljoprivrednika

Nova 2013. godina poljoprivrednicima je donijela novu obvezu. Naime, stupanjem na snagu Pravilnika o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida svi profesionalni korisnici sredstava za zaštitu bilja, a među kojima je najviše poljoprivrednika, moraju imati primjerenu izobrazbu.
Kako doznajemo od gospođe Željkice Oštrkapa Međurečan, više stručne savjetnice za biljno zdravstvo iz Poljoprivredne savjetodavne službe, po završetku edukacije polaznici će polagati ispit, a nakon položenog ispita dobit će potvrdu na temelju koje će se izdati iskaznica s kojom će ostvariti pravo na korištenje sredstava za zaštitu bilja namijenjenih profesionalnim korisnicima. Bez te iskaznice neće moći u poljoapotekama kupovati sredstva za zaštitu bilja koja su namijenjena profesionalnim korisnicima, već samo sredstva za hobiste.
Svi obveznici, tečaj trebaju završiti najkasnije do kraja 2015. godine, a onda slijede usavršavanja – svakih pet godina po još pet školskih sati.  Prve izobrazbe će započeti u drugoj polovici 2013. godine.
Dodajmo ovome da novi Pravilnik donosi i obvezu redovitih pregleda uređaja za primjenu pesticida i to najmanje jednom u tri godine osim onih koji će biti kupljeni u 2013. godini kojima će razmak između dva pregleda biti pet godina.

Izvor: www.savjetodavna.hr

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Skip to content