Novosti

Proglašena katastrofa za područje Vukovarsko – srijemske županije

20. svibnja Vlada Republike Hrvatske na prijedlog ravnatelja Državne uprave za zaštitu i spašavanje proglasila je katastrofu za područje Vukovarsko – srijemske županije koja je pogođena poplavama.
20. svibnja od strane Državne uprave za zaštitu i spašavanje pokrenut je postupak organiziranja i uspostavljanja Operativno – komunikacijskog centra Državnog centra zaštite i spašavanja u Županji.
Molimo da svaku pomoć, koja se nudi za određena područja, proslijedite prema Hrvatskom Crvenom križu, koji će ju koordinirati sukladno potrebama i kako se ne bi otežala njezina distribucija prema potrebitima. Možete nazvati i Županijske centre 112, koji će Vam pomoći u koordinaciji.

Za pomoć koja se nudi iz inozemstva molimo izvijestite Državni centar zaštite i spašavanja (e-mail dc.zis@duzs.hr).
U Ministarstvu socijalne politike i mladih oformljen call centar na kojem građani mogu dobiti sve informacije vezane za donacije i pomoć poplavama unesrećenim sugrađanima.
Na brojeve 099- 380 6408 i 099-380 6407 se mogu javiti svi građani koji su spremni prihvatiti unesrećene osobe i ustupiti im vlastiti prostor na korištenje.
Na brojevima 01 555 7083 i 099- 3806 402 građani mogu dobiti sve ostale informacije vezane za prikupljanje donacija.

Veća količina kišnih oborina koja je u proteklom razdoblju pala na području Republike Hrvatske a posebice na području: Sisačko-moslavačke, Brodsko-posavske i Vukovarsko-srijemske županije te stanje u Bosni i Hercegovini, uzrokovalo je naglo podizanje vodostaja rijeka, podzemnih i zaobalnih voda. Nadmašeni su maksimalno zabilježeni vodostaji u Slavonskom Brodu, Slavonskom Šamcu i Županji.

StanicaDosadašnji
maksimum
Aktualni
maksimum
Razlika – cm
Slavonski Brod88393956
Slavonski Šamac777891114
Županja10641168104

 

Prema dosadašnjim proračunima vjerojatnosti pojave, u Županji se radi o 1000 godišnjoj velikoj vodi. Sustav obrane od poplava izgrađen je za pojavu 100 godišnje velike vode. Na ukupno branjenoj dionici od 210 km, na dva mjesta došlo je do prodora nasipa: na području Rajevog Sela (rkm 237+400) i Račinovaca (216+600), te izlijevanja savskih voda u nizinsko zaobalje. Ugrožena su sva naseljena mjesta na područjima Vukovarsko – srijemske i Brodsko – posavske županije u zaobalju dionica savskih nasipa koja su u mjerama izvanrednog stanja. Na traženje Državne uprave za zaštitu i spašavanje provedeno je satelitsko snimanje područja ŽUPANJE od strane COPERNICUS sustava.

 

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Skip to content