Novosti

Promocija knjige Ivana Goluba ‘Običan čovjek’


U četvrtak, 12. rujna 2013. godine, u 18 sati, u Društvu hrvatskih književnika, održana je promocija knjige Ivana Goluba ‘Običan čovjek’. Na promociji su sudjelovali ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, predsjednik HAZU Zvonko Kusić, msgr. Vlado Košić, akademici Krešimir Nemec i Tonko Maroević, urednica knjige Nives Tomašević, autor Ivan Golub, autorova uža obitelj iz Kalinovca te predsjednik Općinskog vijeća Općine Kalinovac Mirko Kovačev.

Svećenik i teolog, znanstvenik i književnik, povjesničar kulture, Ivan Golub, vrhunski intelektualac kojega podjednako uvažavaju crkveni i svjetovni krugovi u domovini i diljem svijeta. Uz pastoralni i profesorski teološki rad, članstvo u mnogim domaćim i stranim akademijama i udrugama, česta gostovanja na uglednim crkvenim i svjetovnim institucijama i fakultetima, čime je zavrijedio mnoge nagrade i visoka priznanja, Ivan Golub napisao je više od sedamdesetak knjiga, mnoštvo eseja, rasprava i članaka tiskanih na svim jezicima. Pisac koji pisanu riječ svjedoči na materinskome kajkavskom, kao i na čakavskome, štokavskome, latinskome i grčkome jeziku, velik poznavatelj rada i djelovanja Jurja Križanića i Julija Klovića, objavio je brojne studije i knjige o tim i drugim velikanima hrvatske književnosti i kulture, bavio se religijskim, mariološkim i biblijskim temama, a njegove osebujne zbirke poezije uvjerljiv su pjesnički trag visoke estetske razine.

‘Običan čovjek’ nije samo autobiografija nego i vrijedan faktografski portret pisca. Autor ne govori samo o sebi, nego imenom i prezimenom spominje ljude koje susreće, s kojima hoda, s kojima razgovara, šećući gradovima koji su važni za kršćanstvo od Rima i Carigrada do Moskve i, naravno, Zagreba. Posebnu vrijednost daje knjizi Kazalo imena, mjesta i važnih institucija te brojni likovni prilozi kao svjedočanstvo jednoga vremena. Knjiga je veliki dar čitateljima i svim zaljubljenicima u autentičnu riječ jer je plod duboke vjere, nade i ljubavi prema svakomu čovjeku, ali i nepresušno vrelo podataka o književnosti, povijesti i kulturi kakvo se rijetko može susresti. 

Općina Kalinovac

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Skip to content