Novosti

Sastanak s predstavnicima banaka o problemima proizvođača mlijeka


Posredovanjem Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam u prostorima Županije je u srijedu 18. rujna održan sastanak predstavnika županijske Udruge stočara i proizvođača mlijeka i komercijalnih banaka te HBOR-a. Sastanak je bio svojevrsni nastavak razgovora proizvođača s predstavnicima HBOR-a koji je u Županiji održan sredinom srpnja ove godine.

Zamjenik župana Darko Sobota uvodno je podsjetio na sve inicijative Županije prema Ministarstvu poljoprivrede u cilju da se pomogne stočarima koji danas teško žive, a zauzimaju značajno mjesto u gospodarstvu ovoga kraja.

Brojnim mljekarima veliki problem izaziva neodrživost poslovanja zbog niske otkupne cijene mlijeka, a također i neredovite isplate za mlijeko od strane otkupljivača i neisplata cjelokupnog iznosa poticaja od strane države. Sve ovo stvara mljekarima gubitke pa proizvođači teško otplaćuju i kredite bankama. Predstavnici Udruge stočara Marinsko Šimunić i Nikola Pajek zatražili su stoga od banaka pomoć oko otplate u vidu reprograma kredita, refinanciranja i drugih mogućih mjera.

Prisutni predstavnici sedam komercijalnih banaka složili su se da im je u interesu izaći u susret poljoprivrednicima kako bi krediti bili otplaćeni. Stoga su banke individualno s korisnicima spremne razmotriti nove modele otplate kredita, normalno u skladu s kreditnom politikom pojedine banke i interesima njenih vlasnika.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Skip to content