Novosti

Sve je spremno za 7. Renesansni festival (30.08.-03.09.)

KOPRIVNICA – Gotovo tisuću sudionika, kako domaćih, tako iz još devet europskih zemalja, okupili su organizatori za još jedno oživljavanje vremena od prije 5-6 stoljeća; za vikend na prostoru koprivničkih bedema ponovno će se događati Renesansni festival.

Sedma po redu manifestacija, koja je iz godine u godinu rasla po svim brojčanim pokazateljima ali i sadržajno, nastavlja taj trend pa će ovaj put, sa 20-ak viteških skupina i šatora morati izaći van opkopa, prema Sajmišnoj i Mosnoj. Direktor gradskog Turističkog ureda Renato Labazan kaže da trodnevnu manifestaciju osim broja izvođača i posjetitelja, među sada već brojnim sličnim povijesnim priredbama izdvaja šarolikost i potpunost prikaza života u razdoblju renesanse.

– Jedina sadrži taj mozaik srednjovjekovnog života, ne temelji samo na mačevanju, borbi, viteštvu, nego imate najveći sajam starih obrta i zanata te trgovine. To je pravi srednjovjekovni sajam kakav uistinu ne postoji u ovom dijelu Europe, a kroz koji želimo dati ljudima prikaz kako se to nekad radilo, što se proizvodilo, čime se trgovalo i na koji način su ljudi uopće komunicirali.

Tu je i izvorna glazba, jela i pića tog razdoblja, a i ponešto novoga.

– Bit će ove godine sigurno i nekih novih starih zanata. Posebno atraktivna bi trebala biti izgradnja velike glinene peći za taljenje željeza, a bit će noviteta i u ugostiteljstvu i u muzičkom smislu. Novina će biti i način predstavljanja udruga, odnosno njihovog programa, a za nas je vrlo bitno da nam se javljaju novi sponzori i partneri. Takvih firmi je sve manje i manje dok evo Renesansni bilježi rast, kazao je Labazan.

Uvod u manifestaciju bit će besplatna revija povijesnih filmova u kinu Velebit, a u četvrtak navečer je otvorenje izložbe ‘Arheologija na prostoru koprivničke tvrđave’, koja će se događati u Muzeju grada, franjevačkom samostanu i u Oružani. Središnji dan opet će biti subota, no sva tri dana redat će se nastupi na kmetskoj i kraljevskoj pozornici, sajmovanje i borbe. Sretna je okolnost, ali i dodatan napor organizatorima, kaže autor i režiser festivala Labazan, i to što su vikend prije festivala ponovno upriličili u Zagrebu Markov sajam pa je to bilo i posljednje i najznačajnije predstavljanje pred samo održavanje Renesansnog festivala.

POGLEDAJTE PROGRAM FESTIVALA.

Izvor: www.radio-koprivnica.hr.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Skip to content