Novosti

U Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica obilježen Svjetski dan romskog jezika

U Knjižnici i čitaonici „Fran Galović“ Koprivnica obilježen je 5.11., Svjetski dan romskog jezika. Vrijedni učenici i njihovi nastavnici iz OŠ „Braća Radić“ Koprivnica, OŠ „Antun Nemčić Gostovinski“ Koprivnica i OŠ „Blaž Mađer“ Novigrad Podravski – PŠ Plavšinac priredili su bogat program koji se sastojao od pjesme, plesa i zanimljivih priča o Romima kao i obiteljskih priča romskih tinejdžera uz prijevode na hrvatski jezik njihovih prijatelja iz razreda. Posjetitelji su imali priliku upoznati romsku kulturu i kroz stihove. Ugodnoj i svečanoj atmosferi pridonio je dječji zbor koji je izveo neslužbenu bajašku himnu „Pâduri verđi“  i pjesme na romskom i hrvatskom jeziku, uz soliste na gitari i klarinetu. Događaj je upotpunjen plesnim točkama romske plesne skupine koja djeluje u OŠ „Braća Radić“ Koprivnica.
Program je realiziran u suradnji s Udrugom „Bolja budućnost“ iz Reke čiji je predstavnik Marijan Oršuš pozdravio prisutne, potom Udrugom hrvatskih katolika Bajaša iz Đurđevca i Udrugom Roma „Korak po korak“ Koprivničko-križevačke županije.
Knjižnica već dugi niz godina posebnu pažnju posvećuje romskoj nacionalnoj manjini kroz svoje socijalno-inkluzivne programe i prigodne programe povodom Svjetskog dana Roma i Svjetskog dana romskog jezika, a zahvaljujući zainteresiranim i vrijednim suradnicima, zasigurno će se takva okupljanja nastaviti i idućih godina.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Skip to content