Novosti

UNESCO Muru-Dravu-Dunav proglasio svojom baštinom

Deset godina nakon podnošenja kandidature, UNESCO je proglasio Muru, Dravu i Dunav u Hrvatskoj i Mađarskoj svojom baštinom. U Hrvatskoj je riječ o teritoriju koji se proteže na šest sjevernih županija na površini od 396 tisuća hektara, a odlikuju ga veliko bogatstvo i raznolikost vodenih i močvarnih staništa, te biljnih i životinjskih vrsta, posebice ptica i riba. Koprivnički biolog Goran Šafarek pojasnio nam je važnost ovog UNESCOvog poteza:

– To je neka vrsta zaštite, ali je to istovremeno puno više toga. To je jedan brend, turistički brend koji će omogućiti nove fondove za razvoj, za razvoj turizma, energetsku učinkovitost i slično. On će to područje, našu Podravinu, staviti na kartu svjetskih najpoznatiji nacionalnih parkova i sve što ide uz to. On praktički zapravo ništa ne zabranjuje, ništa ne može spriječiti, ali nudi upravo ono pozitivno što smo tražili.

Iduće će godine rezervat biosfere biti proglašen i na cijelom području tokova ovih rijeka, dakle u Austriji, Sloveniji i Srbiji, najavio je Šafarek te pojasnio da će na ovom području biti puno teže realizirati megalomanske, po okoliš štetne projekte.

Izvor: www.radio-koprivnica.hr.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Skip to content