Novosti

Vozači oprez – počinje škola!


Početkom mjeseca rujna, usporedno s početkom školske godine, oko 1 150  djece s područja Koprivničko – križevačke županije po prvi puta će samostalno sudjelovati u prometu na cestama. Djeca na taj način postaju aktivni sudionici u prometu, izloženi svim opasnostima koje cestovni promet nosi sa sobom.

Tijekom rujna policijski službenici, pripadnici prometnih jedinica mladeži i školskih prometnih jedinica, će vršiti tjelesnu regulaciju prometa kod ugroženijih osnovnih škola te i na taj način osigurati sigurnost djece. Također će na prometnicama u zonama škola vršiti pojačan nadzor prometa, a posebno će se nadzirati obveze vozača spram pješaka koji prelaze cestu na obilježenom pješačkom prijelazu, nadzor brzine kretanja vozilima u zonama škola, nadzor prijevoza djece te nadzor zaustavljanja i parkiranja vozila u zonama škola. 

Tijekom vremenskog razdoblja od 3. rujna 2012. g. do 14. lipnja 2013. godine, za trajanja školske godine, na prometnicama Policijske uprave koprivničko – križevačke zabilježena je 541 prometna nesreća. Analizirajući dobnu strukturu sudionika u prometnim nesrećama, na području Policijske uprave u spomenutim nesrećama sudjelovalo je 82 djece.      

Djeca su sudjelovala u 54 prometne nesreće od čega u jednoj nesreći s poginulom osobom, 33 nesreće s ozlijeđenim osobama i 20 prometnih nesreća s materijalnom štetom. U ovim nesrećama dva djeteta su teže ozlijeđena, a 21 dijete je  lakše ozlijeđeno.

Analizirajući podatke o svojstvu sudionika, utvrđeno je da su djeca u prometnim nesrećama  sudjelovala kao putnici u osobnim vozilima (57), putnici u teretnim vozilima (4), putnici u autobusu (4), te vozači bicikla (8) i pješaci (9).

Djeca su prouzročila devet prometnih nesreća, od čega jednu nesreću s poginulom osobom i osam nesreća s ozlijeđenim osobama, u kojima nesrećama je jedno dijete smrtno stradalo dok je sedmero djece lakše ozlijeđeno. Vrste prometnih nesreća koje su prouzročila djeca bile su bočni sudar (2), nalet na pješaka (4), nalet na biciklistu (2) i ostale vrste (1), a do nesreća je došlo uslijed nepropisnog skretanja (1), nepropisne brzine (1), nekorištenja obilježenog pješačkog prijelaza (1), ostalih grešaka vozača (4) i ostalih grešaka pješaka (2).  

Kako bi se djeca educirala o sigurnom sudjelovanju u prometu i bolje upoznala s opasnostima cestovnog prometa, s ciljem smanjivanja njihovog stradavanje, Policijska uprava koprivničko – križevačka, i ove godine, provodi akciju „Poštujte naše znakove“.

U sklopu akcije „Poštujte naše znakove“ policijski službenici će održati edukativna predavanja u svim prvim razredima osnovnih škola na području županije. Osim edukacije djece, održat će se i kratka edukativna predavanja roditeljima putem roditeljskih sastanaka u osnovnim školama.


 

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Skip to content