Novosti

Završeni DANI VOĆA KC-KŽ u Đurđevcu

Jučer su završeni ovogodišnji 16-i Dani voća Koprivničko-križevačke županije, najznačajnija manifestacija posvećena voćarskoj proizvodnji u Koprivničko-križevačkoj županiji, koja se održavala dva dana u Đurđevcu u organizaciji Koprivničko-križevačke županije, Grada Đurđevca, Poljoprivredne savjetodavne službe, Udruga voćara i proizvođača voćnih prerađevina Koprivničko-križevačke županije i PORE Razvojne agencije Podravine i Prigorja.
Dani voća je središnja manifestacija KKŽ posvećena promociji proizvodnje voća i voćnih prerađevina te promicanju vrijednosti razvoja domaće proizvodnje. u svom 16. kontinuitetu održavanja okuplja izlagače iz cijele županije te susjednih Županija – Međimurske i Virovitičko-podravske. Ovogodišnji Dani voća okupili su 76 izlagača na 67 izlagačkih prostora, dok je u katalogu manifestacije predstavljeno 239 proizvođača voća s područja KKŽ.
I ove godine prvi dan manifestacije bio je posvećen edukaciji voćara za koje je u petak, 3. listopada 2014. u hotelu Picok u Đurđevcu održan stručni skup. Prisutni su imali prilike saznati više o mjerama ruralnog razvoja u voćarstvu, fiskalizaciji u voćarstvu, ulozi Carine u nadzoru trgovine voća i voćnih prerađevina, utjecaju natprosječnih količina oborina na razvoj bolesti u voćnjaku i hrvatskom modelu izravnih plaćanja u programsko-financijskom razdoblju 2015. – 2020. godinu.
Izložbeno-prodajni dio manifestacije održan je jučer na Trgu svetog Jurja, gdje su izlagači predstavili svoje voće i proizvode od voća.  Zamjenica gradonačelnika Kristina Benko Markovica prilikom otvorenja osvrnula se na tradicionalno, 16-o po redu obilježavanje manifestacije, te je sve izlagače i posjetitelje pozvala da sudjeluju u humanitarnoj akciji za izgradnju lifta u Poslovnom centru u Đurđevcu. Na središnjem đurđevačkom trgu manifestaciju je svečano otvorio predsjednik Organizacijskog odbora Dana voća i zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Darko Sobota.
Osim voća i voćnih proizvoda koje su u okviru izložbeno-prodajnog dijela manifestacije posjetitelji mogli razgledati i degustirati, posjetitelji su imali prilike vidjeti tradicionalni način pečenja pekmeza, tradicijski prikaz pečenja rakije, a kupnjom bonova kojima su sudjelovali u humanitarnoj akciji, posjetitelji su se na štandu Strukovne škole Đurđevac mogli zasladiti palačinkama s pekmezom i degustirati kajganu sa slaninom. Ujedno je đurđevačka Udruga žena s bolestima dojke “Narcise” u suradnji sa županijskim Povjerenstvom za ravnopravnost spolova provela akciju obilježavanja Dana ružičaste vrpce s ciljem edukacije i prevencije ranog otkrivanja raka dojke.
U okviru kulturno-umjetničkog dijela manifestacije nastupili su Ženski vokalni sastav „Đurđevčice“, polaznici Dječjeg vrtića „Maslačak“ Đurđevac, učenici 1. i 3. razreda OŠ Grgura Karlovčana iz Đurđevca, KUD Petar Preradović iz Đurđevca,  KUD „Širine“ iz Novog Virja, KUD “Prugovac” iz Prugovca, tamburaši KUD-a “Zvirišće” iz Šemovaca  te Udruga cimbalista Hrvatske uz vokalnu solisticu Luciju Kolarević.
Novost u ovogodišnjoj manifestaciji je bilo kušanje i ocjenjivanje voćnih sokova. Prema ocjenama žirija prvo mjesto za voćni sok pripalo je soku od jabuke, dok je najljepše uređenim štandom proglašen štand OPG Ivana Lasića iz Carevdara.
Humanitarnom akcijom za izgradnju lifta u Poslovnom centru u Đurđevcu, suradnjom Grada Đurđevca s Gradskim društvom Crvenog križa Đurđevac prikupilo se  1.182,30 kuna, a humanitarna akcija nastavlja se i u večernjim satima u šatoru ispred Doma kulture na humanitarnom voćnom partyju gdje će posjetitelji moći degustrirati voćne sokove i voćne kolače.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Skip to content