Novosti

Završeno arheološko istraživanje crkve u Virju

Tijekom rujna arheolozi su četvrtu godinu za redom nastavili istraživanja lokaliteta iz ranog novog vijeka kod župne crkve svetog Martina u Virju.
– Sada nakon četiri godine istraživanja već možemo reći da to sasvim sigurno nije tako i da je na mjestu stare crkve stajala starija crkva, koja po svemu datira u 15. stoljeće, dakle kasnu gotiku, a prije nje je stajala još starija drvena crkva, koja je sagrađena negdje oko 13-14. stoljeća, dakle nju još uvijek nismo pronašli i vrlo je teško da ćemo ju pronaći ubuduće, rekao je kustos arheolog Robert Čimin.
Određenje starosti potkrepljuju razni arhitektonski elementi, kao i postojanje groblja čiji dijelovi iz 14. stoljeća zalaze ispod same crkve. Prošlih je godina istraženo oko 160 grobnih kostura, koji potječu iz mlađeg razdoblja, 16. i 17. stoljeća, no pažnju arheologa najviše privlače oni par stoljeća stariji.
– Ove godine smo imali tu sreću da smo po prvi puta pronašli vrlo, vrlo dobro očuvani kompletan drveni lijes, s grobnim kosturom unutar njega. Ja do sada nisam naišao u literaturi i pričajući sa svojim kolegama na nešto slično. Dakle, govorimo o sačuvanom lijesu sa sredine ili kraja 15. stoljeća, kazao je kustos Čimin.
Poklopac lijesa bit će poslan na konzervatorske radove u Hrvatski restauratorski zavod, a nakon obrade koprivnički muzej imat će još jedan vrijedan nalaz u svojoj zbirci.
– Mi imamo sve elemente potrebne da možemo datirati crkvu, da možemo ispričati njenu priču i sad nakon toga, dakle ovih dana uslijedit će prezentacijski radovi, dakle to će biti prva takva crkva prezentirana na samom lokalitetu, rekao je Robert Čimin.
Prošlomjesečno iskapanja financiralo je Ministarstvo kulture iznosom od 50 tisuća kuna, a pomogla je i Županija s pet tisuća.

www.radio.koprivnica.hr.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Skip to content