Novosti

Županijska uprava za ceste: Stanje lokalnih prometnica u Hrvatskoj je alarmantno

Hrvatska zajednica županija podržala je inicijativu Udruge županijskih uprava za ceste Hrvatske prema Saboru, Ministarstvu pomorstva, prometa i infrastrukture, županijama i gradovima u kojoj se predlaže hitno uspostavljanje održivog sustava financiranja županijskih i lokalnih cesta.
Naime sadašnja razina financiranja županijskih i lokalnih cesta je neodrživa obzirom da su županijskim upravama na raspolaganju 44.000 kn po kilometru dok je Hrvatskim cestama za isti kilometar prometnice na raspolaganju 264.000 kn. Uz to ne treba posebno naglašavati od kojeg su značaja upravo lokalne prometnice za ravnomjeran razvoj svih krajeva Hrvatske.
Nužno je i usklađivanje ulaganju u mrežu županijskih cesta sa stvarnim cijenama i potrebama na terenu. Zato je Udruga županijskih uprava predložila i nekoliko mogućih rješenja koja se odnose i na dodatna sredstva za županijske ceste iz naknada za financiranje javnih cesta. Prema njihovoj procjeni stanje lokalnih prometnica je alarmantno te prijeti ozbiljnim narušavanjem cestovnog sustava koji je gospodarski krvotok Hrvatske uz ugrožavanje sigurnosti onih koji tim cestama prometuju dnevno, poput učenika i zaposlenih.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Back to top button
Skip to content