AktualnoLife StyleNovostiVijestiVijesti iz Đurđevca

12. svibnja obilježavamo Međunarodni dan medicinskih sestara i tehničara: Ivana Baltić: “Nikad nisam požalila što sam odlučila postati medicinska sestra”

Međunarodni dan medicinskih sestara/medicinskih tehničara se obilježava 12. svibnja jer je na taj dan, prije 204 godine (1820. g.), rođena Florence Nightingale, engleska bolničarka, koja osnivanjem sestrinske škole u Londonu 1860. godine, stvara temelje za moderno sestrinstvo. Ovim danom se ističu ciljevi za sestrinstvo u budućnosti kako bismo se suočili s globalnim zdravstvenim izazovima i poboljšali globalno zdravlje za sve.

Manjak medicinskih sestara već godinama je notorna činjenica, ali zdravstvene ustanove iz dana u dan suočavaju se s novim problemima zbog njihovog odlaska iz sustava. Manjak medicinskih sestara osobito je došao do izražaja u pandemiji, kada je trebalo hitno reorganizirati sustav i preraspodijeliti medicinski kadar kojeg ionako nema dovoljno.

Kako izgleda rad na covid odjelu iz prve ruke, doznajemo od Ivane Baltić, mlade medicinske sestre iz Đurđevca, koja je svoj prvi posao odradila u Općoj bolnici Varaždin na covid odjelu. „Glavna sestra je znala reći da su me bacili u vatru i da je moj prvi posao pravi pokazatelj izdržljivosti. Bilo je izuzetno teško, radila sam 24-satne smjene, u zaštitnom odjelu, s pacijentima čiji život ne zna kojim smjerom ide.” – govori Ivana, prisjećajući se svojih prvih radnih dana.

Završila je srednju medicinsku školu u Virovitici i studij sestrinstva u Varaždin, a govoreći o svom obrazovanju, spominje da nikad nije požalila što je odlučila zakoračiti u svijet medicine. „Moj posao je prvenstveno poziv i sigurna sam da bi se većina mojih kolegica i kolega s tim složila. Ima dana dok je izuzetno teško, dok moramo prenijeti težu dijagnozu ali i onih dok potvrdimo trudnoću, što je najljepši dio mog posla.” – govori Ivana koja trenutno radi u ginekološkoj ordinaciji Doma zdravlja Koprivničko-križevačke županije, ispostavi Đurđevac.

„Razlika rada u bolnici i rada u domu zdravlja je ogromna. Sad sama kreiram svoj radni dan, radim sa ženama i ne osjećam stres koji sam imala kod rada u bolnici. Svaki dan je drugačiji, ali u svakom od njih jednako uživam jer stvarno volim to što radim.” – rekla je Ivana i dodala kako je u životu potrebno ostvariti ciljeve koje želimo, bez obzira koliko nam se oni nekad čine nedostižnima.

„Nikad nisam htjela odustati i ni jedan odjel na kojem sam obavljala praksu za vrijeme fakultetskog obrazovanja me nije obeshrabrio već samo bio vjetar u leđa da budem upornija i ustrajnija u pozivu koji sam odabrala kao životni.” – zaključila je Ivana i kolegicama i kolegama čestitala Međunarodni dan medicinskih sestara/medicinskih tehničara.

Ivana je gošća emisije Malci genijalci u programu Podravskog radija u nedjelju s početkom u 18 sati, a ovo je njezino radno okruženje;

Tekst; Silvija Zidar

Foto; Božidar Kovač

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live