Novosti

25. godišnjica pada Vukovara

Obilježava se 25.godišnjica pada Vukovara.

Bitka za Vukovar je najveća i najkrvavija bitka u Domovinskom ratu. To je bila 87-dnevna opsada hrvatskog grada Vukovara od strane Jugoslavenske narodne armije uz pomoć srpskih paravonih snaga od kolovoza do studenog 1991. godine tijekom Domovinskog rata. Bitka je završena porazom lokalnog Zbora narodne garde, velikim razaranjem Vukovara i brojnim ubojstvima i progonom hrvatskog stanovništva. U bitci je poginulo između 2.900 i 3.600 ljudi.

Iako je bitka bila značajan i simbolički gubitak za Hrvatsku, koja nije povratila kontrolu nad gradom do 1998. godine, to je, također, bila pobjeda, koja je koštala JNA i pomogla da Hrvatska dobije međunarodnu potporu za svoju neovisnost. Budući da je široko štovana kao ključni trenutak u tijeku Domovinskog rata, to je pirva pobjeda Jugoslavenske narodne armije nad hrvatskim braniteljima Vukovara.

U Vukovaru u Koloni sjećanja za Vukovar sudjelovat će i građani Đurđevca i okolice, koji su na mimohod otišli u organizaciji grada Đurđevca.

Mimohod je dužine 5,5 km, a očekuje se da će ove godine biti najmasovniji od početka obilježavanja Dana sjećanja pada Vukovara.

 

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live