Life StyleNovostiVijesti

Cijepljenje protiv HPV-a od sada dostupno za učenike već od petog razreda, DR. Vuljak Vulić: Cjepivo protiv HPV-a, cjepivo je protiv raka

Humani papiloma virus odnosno HPV, najčešći je spolno prenosivi virus kojim se tijekom života zarazi gotovo svaka spolno aktivna osoba.

HPV infekcija obično prođe sama od sebe unutar dvije godine od zaraze, međutim, jedan manji postotak dugotrajne infekcije može uzrokovati čak šest vrsta raka, kazala je za Podravsko radio dr. Jasenka Vuljak Vulić, specijalistica školske medicine pri Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Koprivničko- križevačke županije, te naglasila kako se to može spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a.

Cijepljenje protiv HPV-a je u kalendar cijepljenja u Hrvatskoj kao besplatno i kontinuirano uvedeno u školskoj godini 2015./2016.;

-rekla je dr. Vuljak Vulić te dodala kako su tijekom pandemije rezultati nešto pali pa je tako do ovog trenutka u osmim razredima škola naše županije procijepljeno 55 posto djevojčica i 45 posto dječaka.

– naglasila je dr. Vuljak Vulić te dodala kako će Služba za školsku medicinu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo već u ovom razdoblju početi s informiranjem i pozivanjem roditelja i djece na cijepljenje u sklopu redovitih sistematskih pregleda.

foto: Drava.info (snimio Marko Posavec)

Prema zadnjim podacima za Republiku Hrvatsku, 44 posto djevojčica osmih razreda i 25 posto dječaka zaštićeno je protiv HPV-a, no kako ističe dr. Vuljak Vulić, sve to još predstavlja dalek cilj do onoga što je propisala Svjetska zdravstvena organizacija, a to je da se barem 90 posto djevojčica u dobi do 15 godina zaštiti protiv HPV-a.

Više o ovoj temi poslušajte u emisiji Ritam zdravlja u našem programu sutra (subota, 25.02.) u 9:30 sati.

tekst: Martina Sabađija Buđak

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live