KulturaNovostiVijesti

Zlata Šokec: “Izradom keramike bavim se više od 30 godina, do sada sam izradila na tisuće unikatnih djela”

Zlata Šokec iz Pitomače umjetnica je koja se dugi niz godina bavi kiparstvom te izradom umjetničke keramike i slikanjem. Izradom keramike bavi se više od 30 godina a umjetničkom keramikom posljednjih 15 godina. Posjetili smo je da saznamo nešto više o njoj i njenom radu te kakvi su bili njeni počeci kao umjetnice.

– Već od ranih godina u mladosti u slobodno vrijeme sam se počela baviti kreativnim radovima kao što su šivanje, kreiranje modela, crtanje i drugo. Spletom okolnosti, na jednom putovanju u Zagreb, susrela sam se s jednom poznatom keramičarkom i shvatila da je to zapravo moj izbor, keramika. Uz njezinu pomoć i podršku krenula sam, govori Šokec i dodaje da je nemoguće odgovoriti na pitanje koliko je umjetničkih djela napravila do sada. – Brojka je više od nekoliko tisuća komada, ističe Zlata Šokec i dodaje da su svi njeni radovi unikatni a radila je umjetnički nakit, kutijice za nakit, žardinjere, pepeljare, vaze, ukrasne predmete, lampice i još mnoštvo drugih motiva.

– Svoju prvu skulpturu odradila sam 90-ih godina prošlog stoljeća i tada započinje faza mog punog kreativnog izražavanja. Skulpture koje sam radila bile su vezane uz sjećanje na moje djetinjstvo, ljude koji su me okruživali, na način života i običaje iz tog vremena. Svi su bili izrađeni na grub i prepoznatljiv način i kao takvi brzo su svrstani u naivnu umjetnost. Najdraža skulptura koju sam izradila je portret koji sam izradila za našeg poznatog slikara naive Miju Kovačića, kaže Šokec.

Svoje radove izlagala je na samostalnim izložbama širom Hrvatske i regije, od Zagreba, Buzeta, Preloga, Pitomače, Virovitice preko Našica do Sevnice, Maribora, Ohrida i još mnogih drugih mjesta. Jaslice je izlagala na skupnim izložbama i to u muzeju u Zelini, Koprivnici i Slavonskom Brodu.

U posljednje vrijeme bavi se i slikanjem a najdraži motiv joj je rijeka Drava u tehnici ulja na platnu.

-Posjedujem i znatnu kolekciju umjetničkih slika, kako akademskih tako i slikara amatera. Budućim mladim umjetnicima poručila bi da budu ustrajni i marljivi u svom radu, vjeruju u sebe, da prijeđu granice okvira u kojem trenutno rade i djeluju i proširuju horizonte djelovanja, pokucaju na neka nova vrata. Meni osobno je to pomoglo i uvijek mi zvone u glavi riječi iz Biblije: „Ako dođete pred zatvorena vrata, pokucajte, otvorit će vam se”.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live