KulturaNovostiVijesti

Pred nama je Picokijada, najveća kontinentalna manifestacija: organizacijski odbor izradio nacrt programa i podijelio zaduženja

Ovaj je tjedan održana prva sjednica Organizacijskog odbora Picokijade na kojoj je izrađena radna verzija programa Picokijade 2023. koja će se ove godine održati po 55. puta, u vremenu od 23. do 25. lipnja.

Na sjednici su dodijeljena programska i marketinška zaduženja članovima, a Organizacijski odbor broji 22 člana, na čijem čelu je predsjednik Odbora Željko Lacković te direktor Turističke zajednice grad Đurđevca Mario Fuček.

Stara „Legenda“ živi preko pet stoljeća i ima uporište u povijesnim zbivanjima 16. stoljeća, kada je osmanlijska prijetnja pokucala na pitomi i miroljubivi podravski kraj. Osmanlije su dugo opsjedali utvrdu Stari grad čekajući da nestane hrane, a iscrpljeni branitelji, poslušavši savjet stare Đurđevčanke, kao svoju posljednju nadu iz topa ispališe jedinu preostalu hranu – pjetlića (picoka). Misleći da branitelji još dugo mogu izdržati opsadu, obeshrabreni Turci uz kletvu moćnog Ulama-bega, odustaju od opsade – tako stari đurđevački grad nikad nije bio osvojen!

Ovo je najvažnija priredba Picokijade, koja je Gradu Đurđevcu priskrbila prestižnu titulu Europske destinacije turističke izvrsnosti u čuvanju nematerijalne kulturne baštine. Preko 300 kulturnih amatera i članova brojnih udruge Grada Đurđevca, naših prigradskih naselja te susjednih općina i županija sudjeluje u scenskom prikazu te će i ove godine izvesti priredbu za pamćenje – istaknuo je predsjednik Organizacijskog Odbora Željko Lacković te se zahvalio svima koji već tradicionalno sudjeluju u organizaciji i realizaciji ove manifestacije.

Iako je nama prvenstveno bitno da u Đurđevac i ove godine dolazi silnik Ulama-beg, mogu potvrditi da nam od poznatih imena za Picokijadu dolaze i Halid Bešlić te Prljavo kazalište. U pregovorima smo i s trećim izvođačem, no o kome se radi nećemo još otkriti – rekao je direktor TZ-a Mario Fuček.

Program Picokijade 2023. biti će objavljen na predstojećoj konferenciji za novinare unutar koje će biti potpisani i ugovori sa najznačajnijim sponzorskim partnerima ovogodišnje manifestacije.

Izvor; Grad Đurđevac

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live