AktualnoNovostiSportske vijestiVijestiVijesti iz Županije

U Novigradu Podravskom održane su 15. Novigradske staze pod nazivom “S Gojzericom pod križom”

U organizaciji Hrvatskog planinarskog društva “Bilo” Koprivnica, u Novigradu Podravskom održane su 15. Novigradske staze pod nazivom “S Gojzericom pod križom”.
Cilj okupljanja i šetnje bio je prikazati bogatu novigradsku sakralnu baštinu, religioznost, crkvenu povijest i tradiciju Župe Novigrad Podravski i srednjovjekovnog Komarničkog arhiđakonata.
– Pripremili smo poučnu tematsku kartu s ucrtanom rutom i pozicijom svih sakralnih objekata, koju su dobili svi sudionici pohoda. Na ovom pohodu pridružili su nam se i članovi Književno-medijskog kutka KUD-a “Ivan Vitez Trnski” i njihova voditeljica Katarina Franjo koji su putem pripremili prigodne recitacije svojih pjesama – objavili su organizatori.

Općina Novigrad Podravski

Sedamdesetak sudionika okupilo se u dvorištu općine te krenulo prema kapeli Sv. Klare, gdje su Zdeslav Indir i Ivo Mićurin održali kraće predavanje o najstarijoj postojećoj i nekadašnjoj župnoj crkvi u Novigradu, nekad Komarni.

Put se nastavio do Srdinca i šumskim predjelom do Javorovca, do filijalne Crkve Svetih 318 Bogonosnih Otaca o čijoj je sakralnoj i kulturnoj baštini planinare iscrpno upoznao načelnik Zdravko Brljek, a domaćin iz Javorovca Vučković ispričao o njenoj obnovi.

Nakon kraćeg zadržavanja i odmora krenulo se prema kapelici Sv. Jurja na Prkosu izgrađenoj 1992. godine gdje su planinare članovi Književno-medijskog kutka KUD-a I. V. Trnski, Marija Rumek – Maca i Miro Kovač obradovali svojim stihovima o Novigradu, zavičaju i goricama, dok se je put nastavio osvježenjem kod obitelji Balogović.

Općina Novigrad Podravski

Za drugi dio pohoda moramo preko Komarnice, hodamo goričnim putevima po hladovini prema kapeli Sv. Tri Kralja i prema objektu Udruge vinogradara, vinara i voćara Komarna 2001 u Jezercu, gdje slijedi odmor i okrepa. Nakon predavanja Ive Mićurin o kapeli Sv. Tri Kralja izgrađenoj 1866., o goričnim bregima i aktivnostima Udruge, opet recitacija gorične pjesme Mire Kovača, a njegov nastup popraćen je s puno oduševljenja i smijeha. Prije spuštanja u Novigrad, očekuje nas kapelica Sv. Mihaela na Miholjanskom putu, gdje nam je kao i dosad, Ivo održao predavanje o kapelici izgrađenoj 2011. god. Baš postaje vruće, a mi žurimo na osvježenje i planinarski grah u općinskom dvorištu. Poslije odmora i okrjepe, odlazimo do župne crkve Rastanka sv. apostola o kojoj je mladi povjesničar Zdeslav Indir održao inspirativno predavanje o povijesti crkve, a poslije predavanja uživali smo u orguljaškom koncertu i čudesnim zvukovima naših crkvenih orgulja u izvedbi maestra Marka Đurakića i pjevanju Dubravka Kovačevića, psalmista bjelovarske katedrale. Završnu riječ u crkvi održao je u ime HPD-a „Bilo“ iz Koprivnice Renato Rac, vodič 15. Novigradskih staza te zaključio da se na kraju pohoda osjećamo opušteno i ispunjeno te svi sudionici, HPD „Bilo“ Koprivnica, HPD „Borik“ Đurđevac, planinarska skupina Novigrad, mnogobrojni ljubitelji prirode, šetači, imaju zajedničko geslo, vidimo se dogodine na 16. Novigradskim stazama – objavili su sudionici.


preuzeto s portala Drava.info (foto: Općina Novigrad Podravski)

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live