AktualnoNovostiVijestiVijesti iz Županije

TIHA SNAGA KopriVITA sve prepoznatljivija na tržištu, Mraz: “Nit vodilja našeg rada je otvaranje novih radnih mjesta”

Društveno poduzeće KopriVITA osnovano je 2021. godine u Koprivnici s ciljem zapošljavanja osoba s invaliditetom i pripadnika drugih marginaliziranih društvenih skupina.

Svojim su proizvodima sve prepoznatljiviji na tržištu, a kako je za Podravski radio otkrila osnivačica poduzeća i predsjednica Udruge osoba s invaliditetom Bolje sutra Grada Koprivnice Marija Mraz, prvenstveno je važna činjenica da se osobama s invaliditetom pruži prilika da pokažu kako su ravnopravni članovi društva na tržištu rada.
Poduzeće trenutno zapošljava četiri osobe s invaliditetom, a nekima je ovo i prvi posao.

Najviše me boli priča gospođe koja je došla sa 44 godine k nama raditi na svoje prvo radno mjesto u životu. Cijeli su joj život govorili kako nije sposobna, a nama se pokazala kao iznimno spretna, domišljata i vrlo pametna žena.Za svoju zajednicu bila je bezvrijedna, a danas je to sasvim druga priča, naglasila je Marija Mraz i dodala kako se na kraju ipak sve isplatilo.
Koliko god mi pričali da je osviještenost velika, još uvijek nailazimo na predrasude oko toga što i koliko osobe s invaliditetom mogu raditi i napraviti, kazala je Mraz. Naglasila je kako je organizacija u proizvodnji iznimno dobra, a pomoć u samom finalnom procesu pakiranja i plasmana na tržište pružaju im i volonteri te članovi Udruge Bolje sutra.
U planu imamo veću proizvodnju i zapošljavanje novih radnika, otkrila nam je predsjednica Mraz.

foto: Podravski radio

Kvaliteta proizvoda KopriVITE prepoznata je na tržištu, no kako ističe, više sreće zasad imaju s inozemnim trgovačkim lancima.
Dva velika trgovačka lanca prepoznali su našu posebnost i kvalitetu. To nisu hrvatski lanci, s njima baš i nemamo sreće, no moram istaknuti da smo posebno ponosni na našu suradnju s Podravinotekom u Đurđevcu koji su nas među prvima prepoznali i s njima imamo odličnu suradnju, istaknula je.

Proizvode od koprive predstavljaju na brojnim domaćim tematskim sajmovima, a ono što je važno za plasman na tržište je i to da neki od proizvoda KopriVITE ima Veganski certifikat.
To je jedna mala žuta naljepnica koja nosi određenu odgovornost, a znači da svoje proizvode prodavati bilo gdje u Europi. Certifikat potvrđuje da naši odabrani proizvodi ne sadrže nikakve sastojke životinjskog porijekla, rekla je Marija Mraz. Pomoć u dobivanju certifikata pružila je i Koprivničko-križevačka županija u vidu donacije sredstava za plaćanja samog certifikata i slanja proizvoda na analizu.

foto: arhiva (Podravski radio, Anja Čorba)

Dodajmo i kako su od Zavoda za profesionalnu rehabilitaciju dobili i opremu prilagođenu za rad.
U početku smo imali nešto opreme, ali ne sve što nam je potrebno. Javili smo se na natječaj, i odobrili su nam dva prilagođena stola i dvije prilagođene stolice koji se mogu prilagoditi po visini djelatnica. Naše djelatnice imaju poteškoća u kretanju pa im ta oprema zaista jako olakšava rad u proizvodnji, naglasila je Mraz u emisiji Tiha snaga u programu Podravskog radija.


pripremila Martina Sabađija Buđak

 

 

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live