AktualnoNovostiVijestiVijesti iz Županije

FOTO Svečanom sjednicom obilježen Dan općine Koprivnički Bregi

Općina Koprivnički Bregi obilježila je svoj dan svečanom sjednicom Općinskog vijeća.
Načelnik Mato Kuzminski, u društvu suradnika i vijećnika, dočekao je brojne uzvanike, među kojima su bili Koprivničko-križevački župan Darko Koren i zamjenik Ratimir Ljubić, predsjednik Županijske skupštine Damir Felak, saborski zastupnici Mišel Jakšić i Tomislav Golubić te ravnatelji i predstavnici županijskih ustanova.

U pozdravnim govorima, gosti su vodstvu Općine čestitali na nastojanju da značajnim ulaganjima stanovnicima pruži što bolji životni standard.

Uime svih načelnika govorio je načelnik Peteranca Ivan Derdić te je Koprivničkim Bregima poručio kako su jedinica lokalne samouprave na koju se mnoge druge mogu ugledati. Pohvalio je politiku prema mladima koja je rezultirala većim brojem novorođene djece.

– Kao netko tko je djetinjstvo proveo u Bregima, čestitam vodstvu Općine na učinjenom, a pogotovo na programima koji su doveli do većeg broja rođene djece. Na tome svi moramo raditi, da imamo što više mladih koji će ovdje ostati i razvijati ovaj kraj dalje – kazao je Damir Felak.

– Svjedočimo susretu na kojem se entuzijazam osjeća u zraku. Drago mi je u svakoj lokalnoj sredini čuti o uspjesima u proteklom razdoblju, no treba dati svima dovoljno vremena i prilike da kroz duže vrijeme ostvaruju što su zacrtali – istaknuo je župan Darko Koren.

– Čestitam vam na svemu što ste uspjeli napraviti jer znam da vam nije bilo jednostavno – u pozdravnom govoru rekao je zastupnik Tomislav Golubić te dodao da načelnik Kuzminski ne bi u javnim nastupima trebao zahvaljivati Županijskoj upravi za ceste ili Hrvatskim cestama na asfaltiranim prometnicama jer je to, kako je rekao, njihov posao.

– Veseli me što, kad prođem oko Koprivnice, vidim da ima puno općina koje mogu biti ogledni primjerak što općina treba biti i pružati svojim stanovnimcima kao servis. Upravo tu općine poput Bregi pokazuju sjajne rezultate i to me puni ponosom, dok vidim koliko se ulaže u infrastrukturu i obrazovanje – zaključio je gradonačelnik Koprivnice i saborski zastupnik Mišel Jakšić.

Općina s najviše rođenih na 100 stanovnika
Na svečanoj sjednici, načelnik Mato Kuzminski javnosti je predstavio učinjeno u proteklih godinu dana te predstavio nove projekte koji će Brege uzdići na još višu razinu.

Ono čime se cijelo vodstvo najviše ponosi je brojka od 31 novorođenog djeteta na 100 stanovnika prošle godine.

– U državi smo u top 10 i jedini u našoj županiji u kojoj je bilo više rođenih nego umrlih. Zbog toga je iznos za potpore novorođenima 265 eura, dok iznos potpore mladim obiteljima dižemo na 4.100 eura po obitelji – najavio je načelnik Kuzminski te podsjetio kako je lani sedam obitelji doselilo na područje općine.

U predškolskom odgoju, Općina roditeljima financira 70 posto ekonomske cijene vrtića, dok ostatak plaćaju roditelji, a važna je bila i potpora Ministarstva demografije od 12.700 eura za financiranje tečaja engleskog jezika za mališane. Ne manje važno je i partnerstvo s Gradom Koprivnica, koji je će omogućiti smještaj za 30 djece u gradskom vrtiću Bajer, dok bude izgrađen iduće godine.

– U osnovnoškolskom obrazovanju, učenici su besplatno dobili bilježnice i školski pribor, Općina je iz proračuna financirala razna školska natjecanja i školu plivanja te uložila novac u zamjenu stolarije u Područnoj školi Glogovac – kazao je na svečanoj sjednici te dodao kako studenti iz Koprivničkih Bregi primaju pomoć od 150 eura mjesečno.

U dijelu socijalne pomoći, na području općine provode se projekti pomoći starijim i nemoćnim stanovnicima “Stižem po tebe, nisi sam 4”, “Zaposli i pomozi 2” i “Naša pomoć, vaša podrška”, a tu su i nezamjenjive gerontodomaćice preko Kluba Mariška. U planu je i sufinanciranje jednog toplog obroka potrebitim mještanima u kuhinji koprivničkog Crvenog križa.

– Starije osobe i socijalno ugroženi od Općine su primili pakete pomoći za Uskrs te božićnice i uskrsnice od 25 eura po osobi, a novčane nagrade primali su i darivatelji krvi – istaknuo je načelnik.

Za sufinanciranje aktivnosti kulturnih, sportskih i ostalih udruga i civilnog društva Općina je izdvojila ukupno više od 90.000 eura.

Projektiraju se pješačko-biciklističke staze
– U tijeku je spajanje brojnih korisnika na novu vodovodnu mrežu, koju smo dobili kroz projekt aglomeracije, a u pripremi je izrada projektne dokumentacije za izgradnju pješačko-biciklističkih staza od Bregi do Glogovca te u ulicama Vladimira Nazora i Augusta Šenoe. Za asfaltiranje cesta u Glogovcu i Jeduševcu osigurali smo gotovo 50.000 eura, dok će još 30.000 za taj projekt dodati Ministarstvo regionalnog razvoja – rekao je Kuzminski.

U modernizaciju javne rasvjete u Glogovcu Općina je uložila 25.000 eura, a rečeno je i kako su igrališta u Bregima i Glogovcu dobila LED reflektore.

Od ostalih projekata, načelnik Kuzminski je spomenuo i uređenje pješačkog prijelaza u Glogovcu, modernizaciju spoja ceste Bregi-Glogovac te uređenje staza u parku u Koprivničkim Bregima, kod crkve sv. Roka i oko paviljona. Tu su i nove klime u Društvenom domu u Glogovcu, nabava opreme za vatrogasce i obnova komunalne opreme.

Nagrađeni darivatelji krvi
– U idućem razdoblju u Koprivničkim Bregima planiramo asfaltiranje staza i postavljanje nadstrešnica na groblju te rekonstrukciju i opremanje Vatrogasnog doma. U Glogovcu slijedi rekonstrukcija Društvenog doma, uređenje središnjeg trga te izgradnja spomenika braniteljima – pobrojao je Kuzminski.

U sklopu svečane sjednice Općinskog vijeća održana je podjela javnih priznanja i zahvalnica zaslužnim mještanima, među kojima je i 15 darivatelja krvi, koji su primili po 200 eura za više od 100 davanja. Najviše, 121 darivanje imao je Ivica Mehkek.

– Drago mi je da je netko u lokalnoj sredini prepoznao što činimo i zahvaljujemo načelniku na priznanjima. Možda će to motivirati mlade da postanu darivatelji – kazao je Mehkek uime darivatelja.

– Za one koji će dati krv više od 125 puta, pripremili smo 665 eura nagrade – dodao je načelnik Kuzminski.

Podsjetimo kako u Koprivničkim Bregima traje višednevni program obilježavanja Dana općine. U četvrtak, na Veliku Gospu u devet sati počinje gađanje na glinene golubove u organizaciji Lovačkog društva “Zec”, dok od 16 do 20 sati KUD “Rudar” iz Glogovca održava Dane otvorenih vrata uz izložbu instrumenata.

Izvor; Drava.info

Foto; Silvija Zidar

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live