AktualnoNovostiVijestiVijesti iz zemlje i svijetaVijesti iz Županije

TIHA SNAGA Parkirališno mjesto za vozila osoba s invaliditetom nije povlastica već neometano kretanje u svakodnevnim aktivnostima

Parkirališno mjesto koje je obilježeno i uređeno za vozila osoba s invaliditetom nije povlastica besplatnog parkiranja, kako bi neki pogrešno tumačili, već mjera kojom se omogućuje da osoba s invaliditetom može neometano izaći iz vozila i pristupiti nogostupu, odnosno mjera koja osobi s invaliditetom omogućava olakšano kretanje i uključivanje u svakodnevni život zajednice.
No, osobe s invaliditetom svakodnevno se suočavaju s nesavjesnim vozačima koji nepropisno parkiraju na parkirališna mjesta obilježena za osobe s invaliditetom.
Kako se nerijetko događaju i situacije da osobe s invaliditetom same pokušaju ukazati na nepropisno parkiranje pa često budu verbalno i gotovo fizički napadnute od prekršitelja, Pravobranitelj za osobe s invaliditetom uputio je preporuku policijskim upravama i gradovima na području cijele Republike Hrvatske.
Koliko su česti prekršaji nepropisnog parkiranja na mjesta za osobe s invaliditetom na području PU KKŽ, doznali smo od strane voditelja poslova prometne policije u Službi za javni red i sigurnost Policijske uprave koprivničko-križevačke Damira Jančijeva.

– kazao je Jančijev te dodao kako su već u mjesecu listopadu u planu nove preventivno-represivne akcije. Dodao je kako se ipak s godinama uočava pozitivan trend kod vozača;

Osobama s invaliditetom koje ostvaruju pravo na znak pristupačnosti izdaje se Europska parkirališna karta za osobe s invaliditetom koja se izdaje u sklopu EU projekta MOSI – Unaprjeđenje sustava korištenja prava osoba s invaliditetom u području mobilnosti, čiji je korisnik Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture, a Agencija za komercijalnu djelatnost partner.

 

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live