AktualnoDogađajiEventiKulturaNovostiVijesti iz Županije

Počinju ‘Novigradske jesenske orguljaške večeri’

U župnoj crkvi Rastanka svetih apostola u Novigradu Podravskom ove godine će se po treći puta održati festival koji je nazvan „Novigradske jesenske orguljaške večeri“. Kao što je već postalo tradicionalno bit će održane tri festivalske večeri i to u pravilnim razmacima od po dva tjedna.

Prva festivalska večer bit će u subotu 12. listopada, druga festivalska večer u subotu 26. listopada, a festival će završiti trećom festivalskom večeri u subotu 9. studenoga.

Izvor: Turistička zajednica područja Središnja Podravina

– U sva tri termina koncerti će počinjati u 18 sati. Čast nam je najaviti kako ove godine festival postaje međunarodni jer će ga su subotu 12. listopada otvoriti orguljaš Ivan Bosnar, predavač na Setnor School of Music sa Sveučilista u Syracuseu u New Yorku – poručio je to umjetnički ravnatelj festivala maestro Marko Đurakić.

Sljedeći, drugi po redu koncert 26. listopada održat će jedni od najistaknutijih hrvatskih glazbenika, dobro poznati čembalsit i orguljaš Krešimir Has te sopranistica Ivana Lazar. Završni koncert festivala donijet će nam zanimljiv spoj orgulja i saksofona, a izvest će ga Filip Radić te Ema Milenković.

– Svojim trećim izdanjem ove jeseni festival „Novigradske jesenske orguljaške večeri“ doista postaje naša tradicionalna manifestacija. Pri tome ističem veliko zadovoljstvo zbog dva dosadašnja uspješno održana festivala 2022. i 2023. godine i ujedno zahvaljujem svim dosadašnjim izvođačima na sudjelovanju i dolasku u Novigrad Podravski. Oni su svojim uspješnim izvedbama omogućili publici uživanje u skladnosti zvukova orgulja, različitih instrumenata i glasova koji su se razlijegali raskošnom župnom crkvom Rastanka svetih apostola. Počašćeni smo dolaskom svih poznatih i vrsnih glazbenika u našu relativno malu sredinu i u ime svih organizatora festivala zahvaljujem im i čestitam na uspješno održanim koncertima- Ističe to općinski načelnik Zdravko Brljek ispred Općine Novigrad Podravski kao jednog od suorganizatora festivala.

Izvor: Turistička zajednica područja Središnja Podravina

Veliku zahvalu zaslužuje umjetnički ravnatelj festivala maestro Marko Đurakić koji svake godine ulaže mnogo truda u organizaciju festivala i uspijeva angažirati umjetnike koji svojim izvedbama pokazuju svu raskoš zvuka koji mogu proizvesti orgulje u novigradskog župnoj crkvi. Zahvaljujući njemu možemo uživati u jedinstvenim glazbenim doživljajima jer spoj orgulja i drugih instrumenata te glasova nije uobičajen. Domaćin ovoga festivala je Župa Rastanka svetih apostola čiji je župnik vlč. Ljuban Škraba također zaslužan za uspješno odražavanje ovog festivala.

Župna crkva Rastanka svetih apostola svaki puta je bila potpuno ispunjena, a među posjetitelja nisu samo mještani iz Novigrada Podravskog nego mnogi dolaze iz drugih krajeva, a posebno veseli što je mnogo mladih u publici. Doista smo oduševljeni dolaskom publike jer je na festivalu na sva tri koncerta prošle godine sudjelovalo oko tri stotine posjetitelja – Rekao je to Nikola Cik, direktor Turističke zajednice područja Središnja Podravina koja je također uključena u organizaciju festivala. Naime, ovaj festival, osim kao vrhunski kulturni događaj, možemo smatrati i turističkom manifestacijom kakvom se druge i mnogo veće sredine ne mogu pohvaliti.

Izvor: Turistička zajednica područja Središnja Podravina

Ulaz na sve koncerte i ove godine je slobodan čime se kulturni sadržaj što ga ovaj festival promovira čini izravno dostupnim svim zainteresiranim posjetiteljima. Kao i prijašnjih godina za sve koji će se naći u publici pripremljene u programske knjižice i prigodni suveniri.

Izvor: Turistička zajednica područja Središnja Podravina

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live