AktualnoDogađajiKulturaNovostiVijestiVijesti iz ĐurđevcaVijesti iz zemlje i svijetaVijesti iz Županije

FOTO U Đurđevcu svečano otvoreno jubilarno izdanje festivala reportaže i reportera FRA MA FU

Đurđevac je ovog vikenda domaćin 10. po redu festivala reportaže i reportera FRA MA FU, koji se održava u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva, Studijskog instituta za novinarstvo, kulturu i obrazovanje i Turističke zajednice grada Đurđevca.

Otvaranje jubilarnog izdanja festivala održano je u Domu kulture u kojem su se uz domaće, okupili i novinari iz Srbije, BiH, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Mađarske, Italije, Austrije i Slovačke.

Dobrodošlicu sudionicima festivala uvodno je poželio gradonačelnik Grada Đurđevca Hrvoje Janči istaknuvši kako je cilj Grada da bude domaćin događanjima poput ovog;

-kazao je Janči.

Snimila Marija Halusek

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko zahvalio je na domaćinstvu te se osvrnuo na početke festivala i zahvalio svima koji već 10 godina rade na organizaciji istog;

-rekao je Zovko.

Snimila Marija Halusek

U sklopu bogatog kulturno-umjetničkog i glazbenog programa u kojem su nastupile i ŽVS Đurđevčice, dodijeljene su nagrade za najbolje novinarske radove – reportaže objavljene u hrvatskim medijima i medijima na hrvatskom jeziku u inozemstvu.

Najbolju reportažu u kategoriji „Širom svijeta“ u 2023. godini prema ocijeni žirija napisala je novinarka Tamara Opačić. U fokusu rada su joj teme vezane uz zaštitu ljudskih prava i migracije. Nagradu joj je uručio najstariji aktivni hrvatski novinar, dobitnik prve FraMaFu nagrade prije 10 godina u Virovitici Vladimir Jurišić Jura.

Najbolju reportažu u kategoriji „Lijepom našom“ prema ocijeni žiriju napisao je Romeo Ibrišević, a nagradu mu je uručio predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

Dobitnik nagrade je i novinar Josip Bohutinski, a nagradu mu je dodijelio direktor Festivala Goran Gazdek.

Nadalje, u kategoriji Širom svijeta za televizijsko i video novinarstvo nagradu je dobila reportaža Anna, autorice Nikoline Cetinić, dok je nagradu u kategoriji Lijepom našom za televizijsko i video novinarstvo dobila Maja Medaković. Obje nagrade je uručio Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Snimila Marija Halusek

Dodajmo kako će tijekom vikenda brojni posjetitelji moći sudjelovati na tribinama i okruglom stolu posvećenima temi „Umjetna inteligencija i reportaža“. Osim toga, imat će priliku pogledati projekciju nagrađivanog dokumentarnog filma „Brat“ (scenarij i režija Ajdin Kamber i Vanja Stokuć), koji nakon tridesetak svjetskih festivala stiže u Đurđevac. Također, bit će postavljene izložbe fotografija „Rock & Rat“ (Zoran Jačimović) i „Veliki požar u Osijeku“ (Gojko Mitić i Bruno Jobst).

Ljubitelji knjiga moći će uživati u predstavljanju čak tri naslova vezana za Franju Martina Fuisa. Predstavit će se zbirka njegovih pjesama po izboru Veljka Krulčića, slikovnica Marine Mađarević i Anje Duršot, te monografija „Maurović: Od Mula do Mula“ koju potpisuje Veljko Krulčić. Također, bit će predstavljena i knjiga „Umjesto kave: izabrani blogovi o netemama 2016.-2023.“ autorice Božice Brkan.

U nedjelju, 20. listopada, kod utvrde Stari grad, Šime Strikoman snimit će milenijsku fotografiju.

Foto: Marija Halusek

Tekst pripremila Martina Sabađija Buđak

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live