AktualnoNovostiVijestiVijesti iz Županije

Županijska Udruga slijepih obilježila 70. obljetnicu osnutka i Međunarodni dan bijelog štapa

U Domu mladih u Koprivnici svečano je obilježena 70. obljetnica rada Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije te Međunarodni dan bijelog štapa koji je posvećen osvješćivanju javnosti o izazovima slijepih i slabovidnih osoba.
Svečanosti su uime Koprivničko- križevačke županije prisustvovali župan Darko Koren i županijska pročelnica Maja Blažek, a ispred Grada Koprivnice nazočila je zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž.
Uvodnim riječima prisutnima se obratila tajnica Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije Maja Koren Golub koja se osvrnula na povijest rada Udruge kroz sedamdeset godina djelovanja te istaknula odličnu suradnju sa Županijom, Gradom i zdravstvenim ustanovama te mnoge provedene projekte tijekom proteklih deset godina.
„Naša Udruga je bila jedna od prvih udruga slijepih u Republici Hrvatskoj koja je počela s pružanjem usluge videće pratnje za svoje članove i to odmah na početku 2014. godine.
Postala je i licencirani pružatelj socijalne usluge osobne asistencije videće pratnje te svojim članovima pruža uslugu prijevoza i pratnje tijekom svih njihovih svakodnevnih aktivnosti“, istaknula je tajnica Golub te dodala kako udruga broji 189 članova, okuplja dvadesetak volontera te ima sedam zaposlenih osoba.
Predsjednik udruge Mario Šutalo obratio se prisutnim gostima i zahvalio Županiji i Gradu na kontinuiranoj podršci te naglasio važnost podizanja svijesti o potrebama osoba s oštećenjem vida.
Župan Koren čestitao je okupljenima na obilježavanju 70. obljetnice te naglasio značaj zajedničkih napora u stvaranju boljih uvjeta za osobe s invaliditetom.
„Koprivničko- križevačka županija daje svoj doprinos radu Udruge sufinanciranjem programa i projekata, a to ćemo nastaviti i dalje kako bi slijepim i slabovidnim osobama omogućili još ravnopravnije sudjelovanje u životu lokalne zajednice“, istaknuo je Koren.
Nakon prigodnih govora slijedila je dodjela zahvalnica i priznanja pojedincima, tvrtkama i institucijama koje su na poseban način pridonijele radu Udruge i njenom daljnjem razvoju, a Koprivničko-križevačka županija primila je priznanje za dugogodišnju suradnju i kontinuiranu financijsku podršku.
Svečanosti su uz brojne goste prisustvovali i predstavnici jedinica lokalne samouprave, predstavnici područnih ureda Hrvatskog zavoda za socijalni rad, Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, Hrvatske knjižnice za slijepe, članovi udruga i njihove pratnje, predstavnici udruga slijepih susjednih županija i udruga osoba s invaliditetom te volonteri i prijatelji Udruge slijepih Koprivničko-križevačke županije.
Svojim glazbenim nastupom svečanost su obogatile članice Ženskog vokalnog sastava „Rudarice“ KUD Rudar iz Glogovca.

Izvor; KKŽ

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live