AktualnoKulturaNovostiVijestiVijesti iz ĐurđevcaVijesti iz zemlje i svijetaVijesti iz Županije

Jubilarni 10. Fra Ma Fu festivala reportaže i reportera održan u Đurđevcu

Grad Đurđevac je prošli vikend ugostio ovogodišnji, jubilarni 10. Festivala reportaže i reportera “Fra Ma Fu” koji nosi ime po Franji Martinu Fuisu iz Virovitice, novinaru, reporteru ali i fotografu, pjesniku, velikom putniku i lutalici osebujnog životnog stila.

Organizatori festivala bili su Studijski institut za novinarstvo, kulturu i obrazovanje i Hrvatsko novinarsko društvo uz podršku Grada Đurđevca i Turističke zajednice grada Đurđevca.
Đurđevac je u sklopu festivala posjetilo četrdesetak novinara i novinarki iz Hrvatske, BiH, Srbije i drugih zemalja, a kako bi oni bolje upoznali Đurđevac i njegovu turističku ponudu pobrinula se Turistička zajednica garada Đurđevca, jer su osim sudjelovanja u festivalskom programu obišli i znamenitosti grada i brojne atrakcije.

Foto: Štefan Brajković

Jubilarni 10. Fra Ma Fu festival u Đurđevcu otvorio je gradonačelnik Hrvoje Janči koji je svima poželio dobrodošlicu u Đurđevcu, a pozdravima se pridružio i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko uz poruku kako je je Fra Ma Fu postao domom hrvatske novinske reportaže koju treba i dalje poticati i njegovati.
Nagrada za najbolju reportažu u kategoriji “Širom svijeta“ pripala je novinarki Tamari Opačić. Romeo Ibrišević nagrađen je za najbolju reportažu u kategoriji “Lijepom našom“, dok je nagradu za reportažu “Kako sam završio u modernom ropstvu u Njemačkoj“ dobio Josip Bohutinski. U kategoriji “Širom svijeta” za televizijsko i video novinarstvo nagradu je dobila reportaža “Anna”, autorice Nikoline Cetinić, dok je nagradu u kategoriji “Lijepom našom” za televizijsko i video novinarstvo dobila Maja Medaković.

Snimila Marija Halusek

Nakon svečanog otvorenja i dodjele nagrada program se nastavio u Gradskoj knjižnici predstavljanjem slikovnice “Franjo Fuis” Marine Mađarević i Anje Duršot te zbirke poezije Franje Fuisa “Pjesme” i monografije “Maurović: Od Mula do Mula”, autora Veljka Krulčića. U prostoru Muzeja otvorena je izložba fotografija “Rock & Rat” Zorana Jačimovića te “Veliki požar u Osijeku” Gojka Mitića i Brune Jobsta uz glazbenu pratnju “Rock & gitara” u izvedbi Marka Teskera. U Gradskoj knjižnici Đurđevac predstavljena je i knjiga autorice Božice Brkan  “Umjesto kave/Izabrani blogovi o netemama 2016.-2023.”.
Dio bogatog festivalskog programa bila je i projekcija filma “Brat” sa tematikom ljudskih sudbina migranata, autora Vanje Stokić i Ajdina Kambera koji je osvojio je tridesetak nagrada.
Vrlo zanimljivi je bio i okrugli stol posvećen umjetnoj inteligenciji i reportaži o čemu su debatirali Elena Lukić, novinarka i studentica Medija i odnosa s javnošću te Menadžmenta u kulturi i kreativnim industrijama, novinari Zoran Vitas (Večernji list), Drago Hedl (Telegram) i  Budimir Žižović.

Održana je i javna tribina na kojoj je predstavljen projekt “VerifEye – jačanje otpornosti društva na dezinformacije Centra za nestalu i zlostavljanu djecu Osijek, Akademije za umjetnost i kulturu Osijek i Centra za kulturu medija iz Vinkovaca, te tribina NEWAVES – oporavak radija i jačanje medija zajednica u područjima niske gustoće naseljenosti, radionica namijenjenih studentima Akademije za umjetnost i kulturu u pratnji profesora Tomislava Levaka, predavača na Odsjeku za kulturu, medije i menadžment Akademije.

Foto: Štefan Brajković

Kako bi sudionici festivala upoznali Đurđevac pobrinula se Turistička zajednica Grada Đurđevca, direktor Mario Fuček upoznao ih je s bogatom povijesti grada i okolice. Tako su sudionici imali priliku posjetiti srednjovjekovnu utvrdu Stari grad gdje su imali prigodu pogledati i kostimiranu interpretaciju Legende o Picokima u režiji povijesne Udruge sveti Juraj, obići Muzej grada Đurđevca, Podravinoteku- dućan s domaćim proizvodima, Hrvatsku Saharu – zoo s devama i domaćim životinjama te posjetiti čuvenu pustinju Đurđevački pijesci.
Uživali su i u domaćim jelima u vinariji Jušta uz degustaciju „Vina z peskov“, Restoranu i pivnici Stari grad te u etno imanju Karlovčan uz Dravu uz vožnju brodom i dravskom skelom.
Za kraj odrađeno je snimanje milenijske fotografije Šime Strikomana sa sudionicima festivala ispred utvrde Stari grad kojom je završeno ovo 10. jubilarno izdanje Fra Ma Fu festivala reportaže i reportera.

Izvor; Grad Đurđevac

Foto: Podravski radio, Grad Đurđevac, Štefan Brajković

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live