Umijeće izrade tjestenine za juhu – “požiraki”

Muzej grada Koprivnice i Društvo žena Đelekovec započeli su s provedbom projekta zaštite nematerijalne kulturne baštine pod nazivom Umijeće izrade tjestenine za juhu – “požiraki” i alata za njihovu izradu koji podržava i Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.
Umijeće pripreme tijesta požiraka u Đelekovcu kontinuirano je poznata praksa stanovništva Đelekovca od kraja 19. stoljeća do danas. Radi se o tjestenini od jaja, brašna i vode koja se mijesi, valja te uz pomoć drvenog alata namata u specifičan oblik koji podsjeća na požirak što je kajkavska riječ za grkljan, po kojem je dobila i naziv.
Osobita vrijednost postupka izrade ovog tijesta za svatovsku juhu bila je u tome što se on obavljao kao svojevrsni društveni događaj u kojem su se gazdarice družile, razmjenjivale iskustva u izradi i uspoređivale kvalitetu i različitosti izrade.
U današnje vrijeme požiraki se sve manje pripremaju po recepturi i na način kako je opisano, a to pogotovo vrijedi za pripremu svatovske juhe. Stanovnici Đelekovca smatraju požirake lokalnom specifičnošću velike starine, svjesni su potrebe čuvanja i prenošenja umijeća njihove pripreme, kao i veze s načinom života koji podrazumijeva međusobno pomaganje i solidarnost te druženje tijekom najvažnijih životnih događaja uz dobru hranu. U tu svrhu Društvo žena Đelekovec i Osnovna škola Mihovil Pavlek Miškina Đelekovec, uz potporu lokalne zajednice, organiziraju radionice, prezentacije i degustacije svatovske juhe s požirakima na različitim manifestacijama te stručnim skupovima. Muzej grada Koprivnice ovim projektom nastoji im pružiti potporu u dokumentiranju, prezentiranju i stručnoj interpretaciji ovog umijeća uvrštenog među preventivno zaštićena nematerijalna kulturna dobra Republike Hrvatske. Osim radionica i predavanja za djecu i odrasle projekt će obuhvatiti izradu kataloga i dokumentarnog filma koji će javnosti biti predstavljeni tijekom listopada.
Izvor: MGK




