Ivan Cvekan iz Mičetinca: “Graševina je uvijek tražena, ali meni je Chardonnay broj jedan”
Ljubav prema vinogradarstvu koja traje desetljećima.

Ivan Cvekan iz Mičetinca već više od dvadeset godina predano njeguje vinograde i proizvodi vino.
Iako mu to nije obiteljska tradicija, ljubav prema vinogradarstvu razvila se još početkom 90-ih, kada su posadili prve nasade.
– Počeli smo negdje 1992. ili 1993. godine. Tata se prije bavio poljoprivredom, imao je vinograd, oko 1.000 čokota. Danas imamo između 2.000 i 2.500 čokota, što je nešto više od pola hektara površine – kaže Ivan.
U vinogradu uzgajaju čak osam sorti: Graševinu, Rajnski rizling, Pinot sivi, Sauvignon, Chardonnay, Zeleni silvanac, Muškat žuti te od crnih sorti Frankovku.
– Graševina kod nas najviše ide. To je već tradicionalna sorta, nje nikad dosta. Ali osobno, najviše volim Šardone. To mi je bila i prva sorta za koju sam dobio zlatnu medalju. Uvijek daje visoke šećere, čak i u lošim jesenima – dodaje s ponosom.
Moderna vinifikacija i nagrađena vina
Proces vinifikacije kod Ivana počinje rano ujutro, kako bi se ubralo hladno grožđe.
– Grožđe se runi, preša, taloži i ide na fermentaciju. Sve se radi uz kontroliranu temperaturu, fermentacija se odvija između 14 i 15 stupnjeva. Koristimo nekoliko vrsta vinskih kvasaca, najviše od Direk Arome. Nisu to tradicionalne metode, više modernije tehnologije – objašnjava.
Godišnje proizvedu između četiri i četiri i pol tisuće litara vina. Iza njega su brojne nagrade, ali neke se ipak ističu.
– Ove godine bio sam šampion izložbe vina u Ludbregu i Novigradu Podravskom. U Đurđevcu sam dobio tri zlata. Ima tih medalja dosta – kaže.
Iako ne izvozi vina, ima lokalna prodajna mjesta. No, najveći izazov mu je uvijek – berba.
– Berba je najteži dio. Bere se tri do četiri puta, kako koja sorta dozrijeva. Ne ide sve odjednom – ističe.
Trenutno nema u planu širenje vinograda.
– Ne planiram se širiti. Ovo što imam, to je i “preko glave” za nas dvoje – iskreno priznaje.
Preporuke i savjeti iz prve ruke
Što se tiče vina koje voli piti, Chardonnay je i tu favorit, ali ima i prijedlog za sve ljubitelje vina:
– Uz jaka jela idu lakša vina. Uz ribu može ići i teže vino. Uz janjetinu i gulaš preporučio bih Zeleni silvanac, nježnije vino – savjetuje.
Kad je riječ o odabiru trenutka za berbu, Ivan kaže da ključnu ulogu imaju kiseline.
– Mjerimo. Šećer nije toliko bitan koliko kiselina. Dok su kiseline između osam i devet, može se brati – pojašnjava.
Okoliš i klima igraju važnu ulogu.
– Vinograd mora biti na sunčanom položaju, a najbolja zemlja je mješavina zemlje i pijeska. Ako je vinograd u hladu, nema kvalitete – govori.
Klimatske promjene i prijetnje vinogradima
S klimatskim promjenama bori se i navodnjavanjem.
– Kad nema kiše mjesec dana, pustim navodnjavanje preko noći. Ali ove temperature i suše predstavljaju šokove za vinograd – priznaje.
Velika prijetnja vinogradarima je i zlatna žutica, koja se širi preko američkog cvrčka.
– Špricam redovito, pet-šest puta godišnje, koristim razne preparate: Jovanto, Decis i druge. Ipak, čini se da nema lijeka. Svake godine desetak do dvadeset trsova ode. Ove godine preko dvadeset, iako redovito prskam. Ako ovako nastavi, za deset godina neće biti vinograda kod nas – upozorava.
Poruka kolegama i poziv na degustaciju
Za kraj, upućuje poruku kolegama vinogradarima:
– Želim im sretnu i uspješnu berbu. Nadam se da će i oni koji nisu puno špricali imati što brati. Ova godina je dobra – kaže optimistično.
A za one koji žele kušati njegova vina?
– Može se doći kod mene u kušionicu, samo se treba najaviti. Većinom sam tu po cijeli dan – zaključuje Ivan Cvekan, jedan od podravskih vinara koji dokazuje da se s puno rada, znanja i ljubavi može proizvesti vino na koje možete biti ponosni.
Video pogledajte OVDJE.
Tekst, foto i video; Monika Majnović








