NovostiVijesti

Na Sveučilištu Sjever svečano otvorena međunarodna znanstvena konferencija „Hrana i klimatske promjene“

U prostorijama Sveučilišta Sjever u Sveučilišnom centru Koprivnica danas (15.10.) je svečano otvorena dvodnevna međunarodna znanstvena konferencija  „Hrana i klimatske promjene“. Konferencija se održava u organizaciji Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever te PERSPIRE projekta Instituta Ruđer Bošković, uz podršku International Association of Dietary Nutrition and Safety. Svečanom otvorenju prisustvovali su, zamjenik župana Ratimir Ljubić ispred Koprivničko-križevačke županije te zamjenica gradonačelnika  Ksenija Ostriž ispred Grada Koprivnice.

Kako je doc.dr.sc. Dunja Šamec s Odjela za prehrambenu tehnologiju Sveučilišta Sjever uvodno  naglasila, klimatske promjene uzrokuju nepovratne promjene u okolišu koje su ozbiljna globalna prijetnja proizvodnji i sigurnosti hrane. Upravo zato u  sklopu Svjetskog dana hrana koji se obilježava diljem svijeta 16. listopada, konferencija je okupila vodeće znanstvenike iz Hrvatske i inozemstva koji se bave klimatskim promjenama i njihovih utjecajem na sve aspekte proizvodnje, distribucije, dostupnosti i sigurnosti hrane.

Pročelnik Odjela za prehrambenu tehnologiju izv. prof. Bojan Šarkanj zahvalio je sudionicima na odazivu te istaknuo kako je tema konferencije izuzetno važna za daljnje spoznaje o pitanjima  klimatskih uvjeta  i utjecaja na proizvodnju hrane.

Zamjenik župana Ljubić je uputio čestitke organizatorima konferencije te naglasio kako je Sveučilište Sjever  postalo snažan generator znanstvenog , ali i gospodarskog razvoja sjeverozapada Hrvatske u sinergiji s najvažnijim gospodarskim subjektima.

Prigodnim govorima, sudionicima su se obratili i zamjenica gradonačelnika Ksenija Ostriž,  dr.sc. Ines Sviličić Petrić s Instituta Ruđer Bošković  te uime tvrtke Podravka dr.sc Jasmina Ranilović.

Konferenciju je otvorio prorektor Sveučilišnog centra Koprivnica prof. dr. sc. Mario Tomiša koji je kazao kako trenutno najveća investicija Sveučilišta upravo Odjel za prehrambenu tehnologiju u Koprivnici.  „Tijekom ove i iduće godine planiramo investirati 12 milijuna kuna u laboratorije  za prehrambenu tehnologiju čime ćemo još više podići  razvoj našeg Sveučilišta “, istaknuo je  prorektor Tomiša te dodao da je Sveučilište Sjever sa 30 studijskih programa ove godine imalo rekordne upise u  odnosu na ostala javna sveučilišta.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live