Novosti

Članovi udruge Sveti Juraj Đurđevac, sudjelovali u noćnoj bitci za grad Vranu

Tijekom dva dana u Vrani, održani su Dani Vitezova vranskih. Na slikovit i maštovit način organizator Udruga Vitezovi vranski te suorganizatori Turistička zajednica općine Pakoštane i Općina Pakoštane, na trenutak su nekoliko tisuća posjetitelja vratili u povijest kroz noćne bitke za grad Vranu, te sve podsjetili na vremena osmanlijskih osvajanja u ovom dijelu Europe.
Na ovoj trodnevnoj manifestaciji, koja po svom obimu predstavlja najveću manifestaciju povijesne tematike na Jadranu i ove su godine sudjelovali članovi Udruge sveti Juraj iz Đurđevca.
Prvoga dana povijesno-scenskog spektakla prikazano je osmanlijsko osvajanje vranske utvrde da bi dan poslije kršćanska vojska slavodobitno, uz bijeg turskog vođe vratila, u to doba iznimno bitnu stratešku točku. Bitkama je prethodio srednjovjekovni sajam, predstavljanje viteških skupina, nastup trbušnih plesačica, bubnjara te atraktivna glazbeno-scenska konjička predstava. Nastupale su brojne viteške skupine iz Hrvatske, Slovačke, Slovenije, Mađarske i BiH, a podignuti su i srednjovjekovni tabori gdje su se posjetitelji uvjerili u mačevalačke i streličarske vještine viteških skupina.
Treći dan u središtu Pakoštana, priređena je atraktivna pomorska bitka između kršćanske vojske i turskih osvajača. Radi se o iznimnom scenskom spektaklu na moru u kojem sudjeluje drveno brodovlje uz mnogo svjetlosno zvučnih efekata.
Članovi Udruge sv. Juraj su za vrijeme održavanja manifestacije Dani Vitezova vranskih posjetiteljima predstavili Legendu o Picokima, a svojim su nastupom i etno-gastro-eno prezentacijom pobudili zanimanje velikog broja domaćih i stranih posjetitelja za znamenitosti našeg grada.

Povezani članci

Back to top button
Skip to content