OVJE MOŽE BITI VAŠA REKLAMA
Novosti

Crveni križ: dobrovoljni darivatelji krvi zajedno proslavili svoj dan

Hrvatski Crveni križ i Gradsko društvo Crvenog križa Đurđevac obilježilo je Dan dobrovoljnih darivatelja krvi, a svečanost je održana u prostorima Ina-Naftaplina Đurđevac.
Predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Đurđevac Branka Stipović istaknula je kako se na akcije dobrovoljnog darivanja krvi uvijek javi veliki broj darivatelja čiji je cilj pomoći bližnjemu te ne očekuju ništa za uzvrat stoga oni zaslužuju našu duboku zahvalnost.
Dubravka Jaković, predsjednica Županijskog društva Crvenog križa naglasila je kako je darivanje herojski čin te je ovom prilikom zahvalila svim darivateljima za svu dobrotu, za krv – dar života i zdravlja.
Hrvatski Crveni križ ove godine slavi i svoju 65. obljetnicu, a 25. listopada 1953. u Željezari Sisak provedena je prva akcija dobrovoljnog davanja krvi. Hrvatski Crveni križ kao organizacija koja okuplja najveći broj darivatelja krvi u Republici Hrvatskoj te zahvaljujući tome osigurava 80 posto iskazane potrebe zdravstva RH za dozama krvi.
-Tijekom 2017. godine HCK je organizirao svakodnevne i  redovite akcije davanja krvi diljem  RH i  prikupio  160 000 doza krvi. I u prvih devet mjeseci ove godine prikupljene su planom predviđene doze krvi. Udio žena u ukupnom broju prikupljenih doza krvi u RH, a u organizaciji Hrvatskog Crvenog križa u 2017. bio je 17 posto dok je udio  muškaraca bio 83 posto. Mi smo kao županija na prvom mjestu po prosječno prikupljenim dozama krvi – istaknula je Dubravka Jaković. Zajedno sa predsjednicom Stipović uručila je zahvalnice i priznanja dobrovoljnim darivateljima krvi.
Okupljenima se obratio i gradonačelnik Hrvoje Janči te se ovom prilikom zahvalio svim marljivim djelatnicima Crvenog Križa, aktivistima, volonterima koji sudjeluju u organiziranju i provođenju akcija te svim darivateljima krvi.
Svečanosti je u ime Grada nazočio i Marijan Ružman, vijećnik Gradskog vijeća i potpredsjednik Županijske skupštine te u ime županije Verica Rupčić, potpredsjednica Županijske skupštine.
Prigodni program za darivatelje krvi priredili su članovi mladeži Hrvatskog Crvenog križa, učenici iz Osnovne škole Grgura Karlovčana Đurđevac, učenici Osnovne škole Molve i Pjevačko društvo Ferdinand.
Nakon svečanosti darivatelji i gosti su nastavili ugodno druženje uz domjenak.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Skip to content
  • https://matrix-server.hr:8082/podravskiradio
  • Podravski Radio 87.6MHz
  • Radio