Life StyleNovostiVijesti iz Podravine

DAN MIMOZA: Žutim detaljem u subotnjoj šetnji skrenite pozornost na borbu protiv raka vrata maternice

Europski je tjedan prevencije raka vrata maternice u sklopu kojeg i Liga protiv raka Koprivničko-križevačke županije obilježava 15. Dan mimoza – Nacionalni dan borbe protiv raka vrata maternice.
– Zbog epidemioloških mjera ove godine neće biti tradicionalnog dijeljenja mimoza na trgovima naših gradova, stoga pozivaju sve građanke i građane da u subotnjoj šetnji nose neki žuti detalj, primjerice šal, kapu ili nešto slično, te tako žutom bojom podsjete na mimoze i skrenu pozornost na ovu vrstu javnozdravstvene kampanje – poručuju iz Lige protiv raka Koprivničko-križevačke županije.
Napominju, kako je cilj kampanje skrenuti pozornost sugrađanima, posebno ženama, na ovu vrstu raka i naglasiti kako se ona može u potpunosti spriječiti i iskorijeniti.
Ističu da je najbolja prevencija ove bolesti cijepljenje.
– Cjepivo protiv HPV-a postoji već dugi niz godina. Primjer su Sjedinjene Američke Države koje su počele cijepiti 2006.godine, a Australija već 2007. godine ima HPV cjepivo u svojem Nacionalnom planu cijepljenja. Dakle, imamo dugogodišnje iskustvo s ovim cjepivom. HPV ima oko 200 tipova, označavaju se brojkama i samo neki od njih su učestali ili visokog rizika za oboljenje od raka vrata maternice. Za njih devet postoji jedno cjepivo. Nuspojave su rijetke i blage, a imunost je dugogodišnja. U zemljama gdje je odaziv na cijepljenje velik, učestalost raka vrata maternice svedena je na minimum. U našoj zemlji cijepljenje protiv HPV-a je uvršteno u Nacionalni program cijepljenja Ministarstva zdravstva, dobrovoljno je i provodi se u osmom razredu osnovne škole i kod djevojčica i dječaka – napominju u Ligi.
Kao drugi način prevencije, ističu redoviti ginekološki pregled i Papa test kojim se otkrivaju promjene na stanicama vrata maternice u ranom stadiju, kada se mogu uspješno liječiti.
U Ligi spominju da brojke pokazuju kako u Hrvatskoj godišnje od ove vrste raka oboli više od 300 žena, a umre ih oko 120.
Zaključuju kako rak vrata maternice ne bi trebao postojati, jer se može spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a i odlaskom na ginekološki pregled i Papa test.
– Ova trenutna situacija pandemije koronavirusa ne smije biti razlog povećanog obolijevanja i izgovor za neodlazak na preventivni pregled. Brinimo o svojem zdravlju, zdravlju svoje djece i bližnjih – poruka je županijske Lige protiv raka.

Povezani članci

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Back to top button
Skip to content