Novosti

Dan u znaku Legende o Picokima

Uz kišu nešto prije ponoći, posljednje lipanjske subote, Đurđevčani i njihovi gosti  ponovo su ušli u legendu. Stara Legenda koja živi u narodu Podravine gotovo 5 stoljeća i ima uporište u povijesnim zbivanjima iz 16. stoljeća, kada je Osmanska prijetnja pokucala na pitomi i miroljubivi podravski kraj, i sinoć je scenski uprizorena pod zidinama Staroga grada. Središnji događaj Picokijade, godinama najveća turistička atrakcija Podravine, scenski spektakl Legenda o Picokima održana je pod redateljskom palicom đurđevčanina Zdravka Patačka.
Legendi je prethodila svečana povorka od Doma kulture do Starog grada, gdje je prije scenskog spektakla ovogodišnje ja Picokijada i svečano otvorena unatoč kiši. Uz gradonačelnika Đurđevca Željka Lackovića u povorci su sudjelovali izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Josip  Đakić, župan Koprivničko-križevačke županije županije Darko Koren, načelnici susjednih općina, predstavnici sponzora te mnogi drugi. Spektakularni scenski prikaz zaokružen je vatrometom u čast Legende iznad Starog grada.
Svečanom otvorenju Picokijade i scenskom spektaklu Legenda o Picokima prethodio je dan prepun događaja, tako je već od jutarnjih sati započeo Đurđevečki sajam rukotvorina, koji su svi zainteresirani mogli posjetiti tijekom cijelog dana. Ujedno se tijekom cijelog dana, na livadi oko Starog grada, odvijao i prikaz srednjovjekovnog načina življenja i viteške radionice Viteška posla, koji su upriličili članovi Udruge Sv. Juraj.
Udruga vinogradara i voćara Đurđevac tijekom cijelog dana otvorila je vrata podruma đurđevačkih vinara za kušanje vina u kušaonici vina Udruge.
U  gradskom parku održana je već tradicionalna izložba domaćih starinskih kolača i ručnog rada Diganke, zlevanke i prkači koja je ove godine okupila čak 37 izlagača. Na Trgu sv. Jurja u organizaciji Zorana Vidakovića i Dječjeg vrtića Maslačak održana je tradicionalna Mala crtana Picokijada, likovna radionica na kojoj su najmlađi iskoristili priliku i kreativno se izrazili.
U popodnevnim satima posjetitelji su mogli degustirati pripremljeni fiš paprikaš. Dok su poslijepodnevni sati bili rezervirani za prikaz Legende o Picokima, ali u izvođenju najmlađih. Polaznici dječjeg vrtića Maslačak Đurđevac i ove su godine pred oduševljenom publikom uprizorili Legendu pod nazivom Zakaj nam vele Picoki. Uvertira Podravskom festivalu nematerijalnih kulturnih dobara Hrvatske bio je puhački orkestar DVD- Đurđevac te njihovi gosti.
Održan je i cjelodnevni festival Podrafest u organizaciji Turističke zajednice Grada Đurđevca, LAG-a Podravina i  KUD-a Petar Preradović Đurđevac, na kojem su prezentirana zaštićena nematerijalna kulturna dobra kroz gastro kutak, rukotvorine i nastupe.
U kulturno glazbenom dijelu na Trgu Sv. Jurja Udruga Grofovija konjska iz Konjščine dvorsko renesansnim plesovima plemstva iz 15. i 16. stoljeća predstavila je život i kulturu europskih gradova i dvorova u vrijeme renesanse, društvene plesove aristokracije, te elegantne i otmjene dvorske plesove.
Dan je završio glazbenom poslasticom, koncertom Željka Bebeka, pred mnogobrojnom publikom i obožavateljima na maloj pozornici Starog grada.

Povezani članci

Odgovori

Back to top button
Skip to content
  • https://streaming.podravskiradio.hr/live